Χαρδαλιάς: Μέχρι αργά το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η πλειονότητα των βλαβών ηλεκτροδότησης

Χαρδαλιάς: Μέχρι αργά το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η πλειονότητα των βλαβών ηλεκτροδότησης Facebook Twitter
Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αττική- Οι περιοχές με προτεραιότητα (Eurokinissi)
0

Μέχρι αργά  βράδυ εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, σε περιοχές της Αττικής, που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τους αρμόδιους φορείς, για την αποτίμηση της κατάστασης με τον Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει πως το μεγάλο μέτωπο είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.

Αναφορικά με την υδροδότηση υπογράμμισε πως γίνονταν εργασίες όλη τη νύχτα σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις μονάδες όπως το αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί σε όλα τα σημεία έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ η μάχη δίνεται για την ηλεκτροδότηση.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», το δίκτυο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές, έχουν πέσει εκατοντάδες δέντρα, είπε χαρακτηριστικά ενώ σύμφωνα με εκτίμησή του η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών βλαβών θα έχει αποκατασταθεί έως σήμερα αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο, προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για περισσότερο από 48 ώρες, δηλαδή σε Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο.

Πρόσθεσε πως «μόνο στην Εύβοια έχει γίνει αντικατάσταση 500 στύλων» και το πρόβλημα για πρώτη φορά ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Ο κ.Μάνος μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση και είπε πως το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης. Πλέον οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί.

 

Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι όπως είπε καταγράφηκαν 800 σπασμένα δέντρα στο δίκτυο, που σημαίνει πως κάθε δύο λεπτά έσπαγε ένα δέντρο, έπεφτε στο δίκτυο και έκανε ζημιά.

Κατέληξε δε, λέγοντας πως μέχρι αργά το βράδυ σήμερα θα έχει αποκατασταθεί η ζημιά σε κεντρικά σημεία και θα γίνει και προσπάθεια στη συνέχεια σε στενάκια και βοηθητικές αρτηρίες ηλεκτροδότησης.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια επισημάνθηκε ότι έχουν μείνει πλέον 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια χωρίς ρεύμα, για τα οποία εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

«Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός»

«Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μανιάτης.

«Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», είπε μιλώντας στο Mega.

«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια.

»Αυτή την ώρα, όλη η κοινότητα Αφιδνών είναι χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για 2000 σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες.

«Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Το ρεύμα δεν κόβεται όταν κάνεις προετοιμασία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα δέντρα που είναι δίπλα στα καλώδια πρέπει να τα κόψει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και δημιουργείται γραφειοκρατικό θέμα και τα δέντρα δεν κόβονται ποτέ.

»Από το 2019 έχουμε ενημερώσει για τα δέντρα, και για περίπτωση φωτιάς, ότι πρέπει να φύγουν όσα είναι κάτω από τους πυλώνες. Όποιος είναι αρμόδιος ας έρθει, να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

«Πάντα υπάρχει συνεργασία, με την περιφέρεια και τους δήμους και το δασαρχείο. Πρέπει και ο ΔΕΔΔΗΕ να είναι εκεί για την κοπή των δέντρων, αλλά όλα γίνονται με συνεργασία. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για να επαναφέρουμε το ρεύμα.

»Θεωρώ ότι μέχρι το απόγευμα, βράδυ, θα έχουν πάρει ρεύμα όλα τα βόρεια προάστια. Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Θα κάνουμε και έλεγχο στις βλάβες», απάντησε ο κ. Μανιάτης.

Με πληροφορείς της ΕΡΤ/Mega

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ