Για τη νέα μετάλλαξη Μu, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι αν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη θα είχαμε «γλιτώσει» την νέα παραλλαγή.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος Μu να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα, ωστόσο είναι πρόωρο ακόμα να βγουν συμπεράσματα.

 

«Είναι κακό να βλέπουμε μια νέα μετάλλαξη, είναι και λίγο ανησυχητικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, λέγοντας ότι θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί, επεσήμανε.

 

 Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μu έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

 

Ο κ. Γώγος τόνισε ακόμη ότι ίσως η νέα αυτή μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη και πιο μεταδοτική από την Δέλτα.