Φωτιά στη Φωκίδα: Κοντά στην πόλη της Ιτέας οι φλόγες- «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Φωτιά στη Φωκίδα: Κοντά στην πόλη τη Ιτέας οι φλόγες- «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» Facebook Twitter
Φωτ.: GrTimes
0

«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το βορειοδυτικό κομμάτι της» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε μιλώντας στο GRTimes ενώ επισήμανε ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» είπε. χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η εκκένωση της βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Η φωτιά είναι ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό ενώ παραμένουν οι φόβοι για επέκταση της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της Άμφισσας που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Με τη δύση του ηλίου αποχώρησαν τα εναέρια μέσα που μέχρι το απόγευμα επιχειρούσαν για την πυρόσβεση από αέρος 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό.

Την ανησυχία ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξέφρασε και αξιωματικός της Πυροσβεστικής που μίλησε στo LiFO.gr επιμένοντας ότι πρόκειται για «πολύ δύσκολη κατάσταση».

Η αξιωματικός μίλησε για την δυναμική της φωτιάς που βοηθιέται από τη μορφολογία του εδάφους, η οποία δυσχεραίνει την επιχείρηση κατάσβεσης ενώ επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά λόγω της βιομηχανικής περιοχής.

Η φωτιά σύμφωνα με την ίδια πηγή κατευθύνεται πως Τριταία. «Είναι δύσκολη πυρκαγιά» επανέλαβε η αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας και παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας, όπου επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 05 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ