Ευλογιά των πιθήκων: Εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση από ασυμπτωματικούς, λέει ο Μαγιορκίνης

Ευλογιά των πιθήκων: Διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς - Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρίχνει «φως» σε άλλη μία πλευρά της «τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων», προχωρώντας σε διευκρινίσεις όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς φορείς.

Οι μελέτες, όπως εξηγεί, δείχνουν πως η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή  είναι 7,5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά.

«Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά» έγραψε, συμπληρώνοντας πως οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς.

Ξεκαθαρίζει πως το γεγονός αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία «γιατί η  μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα».

 Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών, όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Διευκρινίζει πως οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η ευλογιά των πιθήκων θα δημιουργήσει ανάλογες εικόνες με τον κορωνοϊό. «Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο» σημειώνει, ειδικότερα.

«Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία, όπως και το να «μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτει σήμερα ως ύποπτη για τους θανάτους και των τριών παιδιών- Τα 4 νέα στοιχεία στη δικογραφία

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτει ως ύποπτη και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας- Τα 4 νέα στοιχεία στη δικογραφία

«Με κατηγορούν όλοι οι υπόλοιποι με κατηγορεί και ο σύζυγος που ζήσαμε τόσα χρόνια μαζί και αποκτήσαμε αυτά τα παιδιά» λέει μέσω του δικηγόρου της
THE LIFO TEAM
Πόσο ακροδεξιά «γέρνουμε» ως κοινωνία;

Θέματα / Πόσο ακροδεξιά τείνουμε ως κοινωνία;

Το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς παρουσιάζει την πρώτη του ετήσια μέτρηση τάσεων της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά από θέματα που θεωρούνται «δείκτες ακροδεξιάς συγκρότησης» και τα αποτελέσματα φέρνουν σε... σκωτσέζικο ντους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ