Έρευνα: Το 83% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στην οδήγηση

Έρευνα: Το 83% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στην οδήγηση Facebook Twitter
Φωτ: UNSPLASH
0

Η έλλειψη προσοχής στην οδήγηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ατυχημάτων, ενώ σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες οδηγούς είναι με το κινητό στο χέρι.

Σύμφωνα με το 12ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, το 78% των Ελλήνων οδηγών (82% των Ευρωπαίων) παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα, που με 130 χλμ./ώρα αντιστοιχεί σε «οδήγηση στα τυφλά» για τουλάχιστον 72 μέτρα απόστασης.

Επιπλέον, το 54% των Ελλήνων οδηγών (53% των Ευρωπαίων) αναγνωρίζει ότι κάποιες φορές είναι λιγότερο συγκεντρωμένο στην οδήγηση και ότι το μυαλό τους ταξιδεύει.

Το 83% των Ελλήνων (75% των Ευρωπαίων) χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στην οδήγηση, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις χρήσεις και το GPS.

Ειδικότερα, το 77% των Ελλήνων εκ των οποίων το 44% συχνά (ποσοστό 66% και 42% αντίστοιχα στην Ευρώπη), με σύστημα Bluetooth (60% των Ελλήνων), με ακουστικό (50% των Ελλήνων) ή κρατώντας το στο χέρι (41% των Ελλήνων).

Η έρευνα για την Ελλάδα έδειξε επίσης τα εξής:

  • Το 25% χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για να διαβάσει ή να στείλει SMS εκ των οποίων το 40% κάτω των 35 ετών
  • Το 19% για να συμμετάσχει σε επαγγελματικές συσκέψεις
  • Το 9 % για να δει μια ταινία ή ένα βίντεο εκ των οποίων το 18% κάτω των 35 ετών
  • Το 16% είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Ελλήνων οδηγών συνεχίζει την οδήγηση αν και νιώθουν πολύ κουρασμένοι, γιατί «είναι υποχρεωμένοι», ενώ 38% δηλώνει ότι νιώθει πως οδηγεί εξίσου καλά ή καλύτερα όταν είναι κουρασμένοι.

Επίσης το 52% των Ελλήνων οδηγών δεν σταματάει ποτέ για να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής και το 16% είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

Το 96% των Ελλήνων οδηγών εκτιμά θετικά την οδήγησή του, ενώ το 67% αναγνωρίζει ότι μερικές φορές εξυβρίζει άλλους οδηγούς με ένα 24% να παραδέχεται ότι δεν διστάζει να κατέβει από το αυτοκίνητό του για να διαπληκτιστεί με άλλο οδηγό. 

Τέλος, το 86% έχει φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτει σήμερα ως ύποπτη για τους θανάτους και των τριών παιδιών- Τα 4 νέα στοιχεία στη δικογραφία

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτει ως ύποπτη και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας- Τα 4 νέα στοιχεία στη δικογραφία

«Με κατηγορούν όλοι οι υπόλοιποι με κατηγορεί και ο σύζυγος που ζήσαμε τόσα χρόνια μαζί και αποκτήσαμε αυτά τα παιδιά» λέει μέσω του δικηγόρου της
THE LIFO TEAM
Πόσο ακροδεξιά «γέρνουμε» ως κοινωνία;

Θέματα / Πόσο ακροδεξιά τείνουμε ως κοινωνία;

Το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς παρουσιάζει την πρώτη του ετήσια μέτρηση τάσεων της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά από θέματα που θεωρούνται «δείκτες ακροδεξιάς συγκρότησης» και τα αποτελέσματα φέρνουν σε... σκωτσέζικο ντους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ