Τα τρία ανίψια της Έλλης Λαμπέτη κατέθεσαν αγωγή εναντίον εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων, για τη χρήση του ονόματος της ηθοποιού. 

 

Αιτία η ονομασία ως «Villa» ή «Hotel Lambeti» νεοκλασικού που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διδότου και Δελφών στο Κολωνάκι, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. 

 

Η αγωγή για «προσβολή προσωπικότητας μέσω οικονομικής εκμετάλλευσης στοιχείων της προσωπικότητας» έγινε εναντίον γνωστής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων, που έχει μετατρέψει νεοκλασικά της Αθήνας σε boutique hotels, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο υπογράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου. 

 

Το εν λόγω νεοκλασικό έχει συνδεθεί με την ηθοποιό- παρότι δεν της ανήκε- καθώς έζησε εκεί από το 1966 έως το 1973. Εξάλλου, το 1998 τοποθετήθηκε έξω από αυτό προτομή της Έλλης Λαμπέτη, φιλοτεχνημένη από τον Αναστάσιο Γκιόκα. 

 

Το 1985 το νεοκλασικό είχε χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2015 έγινε γνωστό ότι πωλείται έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το αγόρασε εταιρεία- εναντίον της οποίας επίσης στρέφεται η αγωγή- και υπενοικιάστηκε με μακροχρόνιο συμβόλαιο από άλλη γνωστή εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων.

 

Η τελευταία ζήτησε άδεια για αλλαγή χρήσης από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο το νεοκλασικό να αρχίσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο το 2022. Στη συνέχεια έγινε γνωστή η ονομασία του, Villa ή Hotel «Lambeti», χωρίς απόπειρα επικοινωνίας με την οικογένεια σύμφωνα με την εφημερίδα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των ανιψιών της ηθοποιού. 

 

Τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο όνομα του ξενοδοχείου, δημοσιοποίησαν δήλωσή τους στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων: 

 

«Εμείς, οι κληρονόμοι και πλησιέστεροι συγγενείς εν ζωή της Έλλης Λαμπέτη θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν συναινέσαμε και δεν συναινούμε στη χρήση του ονόματός της για αυτό τον σκοπό. (...) Θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για τη μνήμη της να εκμεταλλεύονται κάποιοι το όνομά της σε ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα που δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή και το έργο της». 

 

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι αν δεν υπάρξει «συμμόρφωση άμεσα» τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. «Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν διεκδικούμε οικονομικό όφελος, παρά μόνο το ηθικό δικαίωμα να μην εμπλέκεται το όνομα της θείας μας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες», συμπλήρωναν ακόμη. 

 

Τώρα, κατέθεσαν την αγωγή που είχαν προαναγγείλει. Σε αυτή αναφέρουν ότι οι εναγόμενες εταιρείες «έχουν ήδη προβεί και πρόκειται να προβούν στο άμεσο μέλλον σε εμπορική και οικονομική εκμετάλλευση του ονόματος και της επωνυμίας της Έλλης Λαμπέτη, συνδέοντας την εμπορική τους επιχείρηση με το πρόσωπό της και το έργο της, αλλά και με πτυχές της ιδιωτικής της ζωής, αφού τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα που φέρεται να βίωσε στο συγκεκριμένο σπίτι».

 

Έτσι, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ζητούν από τις εταιρείες «να διαγράψουν από το λογότυπο και το διακριτικό γνώρισμα της επιχείρησής τους, καθώς και από οποιαδήποτε επιγραφή εντός ή εκτός της εγκατάστασης της οικονομικής τους δραστηριότητας στο κτίριο (...) το όνομα και το επώνυμο της Έλλης Λαμπέτη και να αφαιρέσουν εντός ή εκτός της εγκατάστασης της οικονομικής τους δραστηριότητας στο κτίριο (..) οποιαδήποτε προσωπογραφία απεικονίζει το πρόσωπο της Έλλης Λαμπέτη». 

 

Με την αγωγή, τα ανίψια της ηθοποιού ζητούν 20.000 ευρώ για ψυχική βλάβη λόγω της υπόθεσης και 3.000 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν θα τηρείται το αίτημά τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Βάγιου στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο όνομα δεν «κλείδωσε» αλλά ήταν ένα από τα υποψήφια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.