Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Πολύ χαμηλή η στάθμη του ποταμού»

Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Ως «ασυνήθιστα αυξημένες» περιγράφονται οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του thesstoday.gr, το πολύ χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού, δημιουργεί νέους «χώρους δράσης» με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας από την Τουρκία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Η εν λόγω μεταναστευτική πίεση θεωρείται ότι συνδέεται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και έχουν ως συνέπεια την πτώση της στάθμης στον ποταμό Έβρο. Ο διασυνοριακός ποταμός παρόλο που είναι ακόμη άνοιξη, παρουσιάζει σε πολλά σημεία χαμηλή στάθμη, που «αγγίζει» μόλις τα 50 εκατοστά, ενώ σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι 2 με 2,5 μέτρα.

Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι» Facebook Twitter

«Αν και διανύουμε τον Μάιο η εικόνα του ποταμού θυμίζει καλοκαίρι, και αυτό διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών. Τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Έβρου, και για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» αναφέρει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα και άτομα»

Οι συλλήψεις των διακινητών αποτελούν ένα συνεχές φαινόμενο, φτάνοντας ακόμη και τις 10-15 την εβδομάδα, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ανησυχία καθώς αναμένεται οι μεταναστευτικές ροές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι πάνω από το 50% των μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, προέρχονται από τη Συρία, ενώ λιγότεροι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται πως από τον Νοέμβριο, η χώρα μας έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή με ανάπτυξη συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Συγχρόνως, τοποθετήθηκαν 11 πυλώνες, στους οποίους μπήκαν κάμερες και ραντάρ. Το εν λόγω σύστημα, έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από 3,5 έως 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους.

Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι» Facebook Twitter

Επιπλέον, υπάρχουν διμοιρίες, ακόμη 400 συνοριοφύλακες, και ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε όλες τις πιθανές εισόδους στα σύνορα, ακόμη και σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες, ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.

«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα. Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με τη λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα, και εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα αλλά και άτομα ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό» τονίζει ο κ. Γιαλαμάς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ