ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Δικαστήριο απαγόρευσε σε τρανς φύλακα να κάνει σωματικό έλεγχο σε μουσουλμάνο κρατούμενο

Δικαστήριο απαγόρευσε σε τρανς φύλακα να κάνει σωματικό έλεγχο σε μουσουλμάνο κρατούμενο Facebook Twitter
0

Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι ένας τρανς φύλακας φυλακών δεν πρέπει να κάνει σωματικό έλεγχο σε έναν μουσουλμάνο κρατούμενο, αφού ο κρατούμενος δήλωσε ότι αυτό παραβιάζει την πίστη του.

Σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση, τριμελής επιτροπή εφετείου των ΗΠΑ έκρινε ότι το σωφρονιστικό ίδρυμα Green Bay θα έπρεπε να είχε δώσει προσοχή στις θρησκευτικές αντιρρήσεις του κρατουμένου.

Το περιστατικό που έφερε την σχετική αγωγή συνέβη το 2016, όταν ο κρατούμενος Rufus West, ο οποίος εξέτιε 29 χρόνια κάθειρξης για καταδίκη με κατηγορίες ένοπλης ληστείας και εγκλήματα με όπλα, υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο, τον οποίο έκανε ο τρανς φύλακας Isaac Buhle.

Ο West υποστήριξε ότι η φυλακή, στο Αλουέζ του Ουισκόνσιν, παραβίασε τον νόμο της Σαρία και τους πολιτειακούς κανονισμούς περί σωματικών ελέγχων, επιτρέποντας στον Buhle να τον δει γυμνό.

Ο νόμος της Σαρία απαγορεύει στον West να εκθέτει το γυμνό του σώμα σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με την πολιτική της φυλακής, δύο φύλακες συμμετέχουν στον σωματικό έλεγχο κάθε κρατουμένου - ο ένας εκτελεί τον έλεγχο και ο άλλος τον παρατηρεί.

Οι έλεγχοι διενεργούνται συνήθως όταν ένας κρατούμενος βγαίνει ή μπαίνει στη φυλακή, κατά της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου, πριν και μετά τις επισκέψεις ξένων και σε ορισμένες άλλες μετακινήσεις εντός της φυλακής.

Ο τρανς δεσμοφύλακας «πληροί τις προϋποθέσεις» να εκτελεί αυτά τα καθήκοντα

Η επικεφαλής δικαστής Diane Sykes δήλωσε ότι η φυλακή πρέπει να απαλλάξει τον West από τέτοιου είδους έρευνες στο μέλλον βάσει του Religious Land Use and Institutionalized Persons Act (RLUIP), μιας σχετικής νομοθετικής πράξης. 

Κατά τη διάρκεια του σωματικού ελέγχου, ο West ρώτησε αν «βιολογικά αρσενικά» θα μπορούσαν αντ' αυτού να πραγματοποιήσουν την έρευνα, κάτι που συμφωνήθηκε, ενώ ο Buhle αποχώρησε για να γίνει παρατηρητής της διαδικασίας.

Το αίτημα του West να απομακρυνθεί ο Buhle από τα καθήκοντα του παρατηρητή απορρίφθηκε τότε από τον διευθυντή εγγράφως, αναφέροντας: «Ο εν λόγω αξιωματικός είναι άνδρας και πληροί τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων. Εάν στο μέλλον σας δοθεί εντολή να υποβληθείτε σε σωματικό έλεγχο από το συγκεκριμένο άτομο ή από οποιοδήποτε άλλο αρσενικό μέλος του προσωπικού, αναμένω ότι θα συμμορφωθείτε».

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο διευθυντής ασφαλείας της φυλακής απάντησε ξεχωριστά και έγραψε: «Το συγκεκριμένο άτομο είναι άνδρας και οποιοδήποτε περαιτέρω σχετικό πρόβλημα θα έχει ως αποτέλεσμα να σας επιβληθεί πειθαρχική ποινή».

Ο West συνέχισε να ισχυρίζεται ότι το γεγονός πως ο Buhle παρακολούθησε τον σωματικό έλεγχο ήταν παραβίαση του δικαιώματός του να μην υποβάλλεται σε αδικαιολόγητες έρευνες. 

Ανατρέποντας την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η δικαστής Sykes διαπίστωσε επίσης ότι ο West μπορεί να εκφράσει αυτή την αξίωση. 

«Η φυλακή επιβάρυνε ουσιαστικά την άσκηση του θρησκευτικού του καθήκοντος, απαιτώντας είτε να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο κατά παράβαση της πίστης του είτε να αντιμετωπίσει πειθαρχική ποινή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον Μάρτιο του 2020, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Πάμελα Πέπερ απέρριψε την υπόθεση του West επειδή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν υπερέβαιναν το δικαίωμα του Buhle να ταυτοποιείται ως άνδρας και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος στον εργασιακό χώρο, ανέφεραν οι Washington Times. 

Ο West, ο οποίος πρόκειται να αποφυλακιστεί το 2024, έχει καταθέσει πολλαπλές αγωγές καθ' όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του, υποστηρίζοντας κακομεταχείριση από το σωφρονιστικό σύστημα.

Με πληροφορίες από Pink News

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ