Η προώθηση και αναγνώριση στο δικαίωμα για γάμο και τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι αναγκαία κίνηση διεύρυνσης των δικαιωμάτων, ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Κατά την διάρκεια της ανοικτής διαβούλευσης, που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει με θέμα «άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος πολιτικού γάμου και προσαρμογή της νομοθεσίας», ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι παρά τις αντιφάσεις και ενδεχομένως και τις ολιγωρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα σύμμαχος και συνοδοιπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.

 

«Ανοίξαμε τον δρόμο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» πρόσθεσε.

 

Πρόκειται για θέμα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρότι η αντιπαράθεση για θέματα ταυτότητας έχει και πολιτική σημασία, ανέφερε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στην δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ Κωστόπουλου.

 

Σημείωσε ότι «έφερε στη επιφάνεια την σκληρότητα, το μίσος και την δολοφονική ουσία της τοξικής αρρενωπότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναικοκτονίες, 11 έχουν καταγραφεί φέτος, αλλά και τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς όποιου δεν ταιριάζει στην νόρμα της πατριαρχίας».

 

Στην δική του σύντομη εισαγωγή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος συντόνιζε και την εκδήλωση, υπογράμμισε τον στόχο για το «Δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια».

 

Αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές στιγμές όσον αφορά τα δικαιώματα μία θετική και μία αρνητική. Η θετική είπε ήταν η μαζική παρουσία στα prides της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

Η αρνητική ήταν οι εικόνες στο λύκειο της Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη. Η απάντησή μας σε εκείνους που προκαλούν τέτοια επεισόδια είναι περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ελευθερίες.

 

Μιλώντας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα στα θέματα δικαιωμάτων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι στο «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε αποφασίσει να είμαστε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και τα κράτη μέλη και τη Κομισιόν»

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Θεοφανώ Παπαζήση, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατάρτησε το νόμο του 2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αναγνώρισε ότι ο νόμος αυτός «είναι ατελής».

 

«Υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Το αίτημα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν πολύ ευρύτερο και αφορούσε και τη σχέση γονέων-τέκνων», είπε και πρόσθεσε ότι «η επιφύλαξη του υπουργείου ήταν ότι προκειμένου να μην περάσει, να υπάρξουν αντιρρήσεις, ας περάσει μια βάση και πάνω σε αυτήν θα χτίσουμε κάτι άλλο».

 

Η κ. Παπαζήση μεταξύ άλλων πρότεινε τη θέσπιση όχι μόνο πολιτικού γάμου ομοφύλων, αλλά και θρησκευτικού από όσα δόγματα το δεχτούν.

 

Η Κατερίνα Τρίμμη, εκπρόσωπος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χαιρέτισε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «είναι μια αρχή για την εξάλειψη κάποιων δυσμενών διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», την ίδια ώρα που «δεν έχει έρθει αντίστοιχη πρωτοβουλία από κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα».

 

Ωστόσο την χαρακτήρισε «αποσπασματική προσέγγιση του νόμου, που δεν έρχεται να καλύψει το σύνολο των βιοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα».

 

Ζήτησε  ακόμα να διευρυνθεί ο όρος της συγγένειας ώστε να περιλαμβάνει και την εκούσια αναγνώριση ή τη δικαστική αναγνώριση παιδιών και στο πλαίσιο της ιδιωτικής σχέσης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 

Επίσης, την επέκταση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας και στους ΛΟΑΤΚΙ, όπως και να υπάρξει μέριμνα για την αναγνώριση των γονεϊκών δικαιωμάτων των μη βιολογικών ΛΟΑΤΚΙ γονέων, ακόμα και σε περίπτωση που τελούν σε διάσταση με τους πρώην συντρόφους τους.

 

Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης από το Thessaloniki Pride ζήτησε να εξεταστεί το επικοινωνιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρουσιαστεί η πρόταση νόμου ώστε να έχει την κοινωνική αποδοχή.

 

«Ακόμα και αν δεν είναι η κοινωνία έτοιμη, ας βγουν μπροστά οι πολιτικές δυνάμεις να ετοιμάσουν αυτές την κοινωνία, γιατί έτσι λειτουργούν με όλες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, βγαίνουν οι πολιτικοί μπροστά και ζυμώνεται η κοινή γνώμη».

 

«Οι νομοθετικές αλλαγές φέρνουν αλλαγή στην κοινωνία, όχι με ένα μαγικό τρόπο, αλλά επειδή στηρίζονται από ένα πολιτικό σύνολο», παρατήρησε η Νάνσυ Παπαθανασίου από τους Orlando LGBT+ και πρόσθεσε ότι «τα επιχειρήματα που θα λεχθούν δεν αφορούν τους ΛΟΑΤΚΙ και τους άλλους, αφορούν το σύνολο των προοδευτικών πολιτών της κοινωνίας, αφορούν το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε».

 

Η διδάκτωρ Νομικής και ειδική επιστήμονας για τα intersex δικαιώματα, Νικολέττα Πικραμένου, παρατήρησε ότι ο νόμος του 2017 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου «είχε πολύ μεγάλη σημασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ωστόσο «αν και στο σχέδιο νόμου υπήρχε το άρθρο 7 που απαγόρευε τις επεμβάσεις στα ίντερσεξ βρέφη, αυτό μετά εξαφανίστηκε.

 

»Αν είχε περάσει το άρθρο αυτό, η Ελλάδα θα ήταν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που θα απαγόρευε αυτές τις επεμβάσεις, μετά τη Μάλτα». Η ίδια ζήτησε στην πρόταση νόμου να χρησιμοποιηθούν περισσότερο άρτιοι όροι για τα ίντερσεξ πρόσωπα.

 

Ο Νίκος Τσατσαλίδης από τους Proud Seniors υπενθύμισε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μεγαλώνοντας «δεν έχουν το ίδιο πλαίσιο υποστήριξης με τα sis/straight άτομα, δεν έχουν παιδιά που θα τα φροντίσουν ή αν έχουν, τα παιδιά αυτά δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα για να στηρίξουν τους γονείς τους».

 

Η Ρηνιώ Συμεωνίδη, μητέρα ίντερσεξ παιδιού, υπογράμμισε την ανάγκη «να διορθώσουμε μια μεγάλη αδικία που έθεσε ο νόμος του 2017 κατά των τρανς ανθρώπων, όπου οι έγγαμοι γονείς χάνουν τα γονεϊκά τους δικαιώματα όταν μεταβάλουν την ταυτότητα φύλου τους».