Διευκρινίσεις αναφορικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 

Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέτρο της επιδότησης θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο, άρα και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει επιδότηση.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ωστόσο ο υπουργός «Μπορεί να μην προλάβουν (οι καταναλωτές) να τις δουν. Κάποιος (δηλαδή) ο οποίος έχει πάρει ένα εκκαθαριστικό τέλος Σεπτεμβρίου που έχει αυξήσεις Σεπτεμβρίου, μέσα να μην το δει το Σεπτέμβριο, θα το δει όμως στον επόμενο εκκαθαριστικό που θα πάρει θα δει επιδότηση και για την κατανάλωση που έκανε του Σεπτεμβρίου μέχρι 300 κιλοβατώρες από το κράτος. Άρα η στήριξη την οποία θα παρέχουμε αφορά το τελευταίο τετράμηνο του έτους.» όπως διευκρίνισε.

 

Εξήγησε επίσης ότι η η επιδότηση θα αφορά σε 30 ευρώ την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα για έναν καταναλωτή που είναι συνδεδεμένος σε χαμηλή τάση, «κυρίως νοικοκυριά βέβαια αλλά και επιχειρηματίες και αγρότες» όπως εξήγησε.

 

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι ένα μέσο νοικοκυριό που έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ – 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση το χρόνο, αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση.

 

Αυτό το νοικοκυριό θα λάβει μία επιδότηση της τάξης των 30 ευρώ, εξήγησε ο κ. Σκρέκας. «Από 27 έως 33 ευρώ, για το τετράμηνο 33 ευρώ εννοώ, 27 για το τρίμηνο. Γιατί ισχύει για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο» ανέφερε.

 

Από εκεί και πέρα, ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ και κάποιοι πάροχοι επιπλέον εκπτώσεις, πρόσθεσε. 

 

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα.

 

Αναλυτικότερα, στα παραδείγματα που παρέθεσε:

 

Για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα

Για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα, όπου η χρέωση προμηθεύεται 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι της τάξεως του 1,59 ευρώ.

 

ΔΕΗ: Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρέυματος- Αναλυτικά παραδείγματα


Για κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα

Για κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ύψους 13,27 ευρώ, την επιβολή της πολιτικής ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση θα είναι 2,11 ευρώ.

 

ΔΕΗ: Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρέυματος- Αναλυτικά παραδείγματα