Βίντεο από την «απόδραση» του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο- Η απάντηση του ιδρυτή για την θανάτωσή του

Βίντεο από την «απόδραση» του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο- Η απάντηση του ιδρυτή για την θανάτωσή του Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή που ο χιμπατζής ξεφεύγει από το Αττικό Πάρκο, κυκλοφόρησε στα social media.

Στο βίντεο φαίνεται το ζώο να τρέχει στον χώρο του πάρκινγκ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ζώο «Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε εκτός του πάρκου. Δεν κατάφεραν να πιάσουν το ζώο και το "εξουδετερωσαν."

»Από τα μεγάφωνα δινόταν η οδηγία όλοι στο πάρκινγκ να μπουν και να κάτσουν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκε έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, ενώ ο χιμπατζής είχε ανέβει σε κολώνα ύψους τριών μέτρων.»

 Απάντηση για την θανάτωση του χιμπατζή χθες από τους ιθύνοντες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έδωσε σήμερα ο ιδρυτής του Ζαν Ζακ Λεσουέρ μετά τον σάλο που έχει προκληθεί.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις.» είπε.

Ερωτώμενος σχετικά είπε πως «Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο.

»Δεν υπήρχε δυνατότητα λοιπόν να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου», εξήγησε ο κ. Λεσουέρ.

»Είχαμε ανοίξει μία πόρτα για να ξαναμπεί, που είναι κοντά στο χώρο. Δεν το πετύχαμε. Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο.» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το πώς βγήκε από τον χώρο το ζώο επισήμανε πως «Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν είχε καμία οπτική επαφή όταν βγήκε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν ήταν απομονωμένο απλά δεν ήταν εκτεθειμένο στο κοινό, διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το Αττικό Πάρκο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα.

Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.

Η θανάτωση του χιμπατζή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ενώ σήμερα το απόγευμα στις 17:00 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ