ΑΠΘ: Τον Ιούλιο η οριστική έξοδος από το lockdown - Κίνδυνος για «δεύτερο κύμα»

ΑΠΘ: Τον Ιούλιο η οριστική έξοδος από το lockdown - Κίνδυνος για «δεύτερο κύμα» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Για οριστική έξοδο από το lockdown μετά το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου κάνει λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

  

Με «χειρουργικές κινήσεις» πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Μία μόλις εβδομάδα νωρίτερα στην άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορωνοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία κι έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού, σε συνδυασμό με παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι φάσεις άρσης των περιορισμών 

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες, για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου. Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει: «Μία εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο».

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%. Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

1. Στις 11 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι τα παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους).

2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους απ' ό,τι συνήθως, ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.

4. Έπειτα, και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.

5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της πανδημίας.

Κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας ο Ιούνιος

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με το μοντέλο. «Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, σε περίπτωση που υπάρξει αναζωπύρωση, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, γι' αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο διάστημα.

Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο κατά το οποίο γίνεται μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση την 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, κάτι που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Με πληροφορίες από voria.gr

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ