Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και καλδέρα της Σαντορίνης στα 100 πρώτα μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς

Απολιθωμένο δάσος Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης είναι ανάμεσα στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς που αξιολογήθηκαν από διεθνή επιτροπή. 

Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την καταγραφή και αξιολόγηση για την ανάδειξη των πρώτων 100 μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο, σύμφωνα με την επιτροπή, ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπέβαλε τον φάκελο της υποψηφιότητας, που προετοιμάστηκε από τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τον καθηγητή Ν. Σουλακέλλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τους δρ. Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.

Για την καλδέρα της Σαντορίνης, δήμος Θήρας συναποφάσισε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα που αποτελείται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Π. Νομικού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). τον δρ. Χ. Φασουλά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Τα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ζουμαία στην Ισπανία στις 25-28 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ