Αντιδράσεις για το εξώδικο γονέων της Χίου με το οποίο ζητούν να μην εκπαιδεύονται προσφυγόπουλα μέσα σε σχολεία του νησιού

Αντιδράσεις για το εξώδικο γονέων της Χίου με το οποίο ζητούν να μην εκπαιδεύονται προσφυγόπουλα μέσα σε σχολεία του νησιού Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Για ρατσιστικό και ξενοφοβικό μίσος ακραίων που υποκινούν σε εξώδικα και συλλογή υπογραφών, κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαμαρτυρία 1.130 γονέων της Χίου με την οποία ζητήθηκε να μην πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές διαδικασίες για προσφυγόπουλα μέσα σε σχολεία του νησιού αλλά μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Με την ίδια ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την θετική στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ζήτημα και καλεί τους πολίτες να απομονώσουν τους ελάχιστους «που εκμεταλλεύονται την αμφιβολία και τα ερωτηματικά παραπληροφορημένων ή ελλιπώς πληροφορημένων γονέων».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου πιστεύουμε ότι αυτούς τους ελάχιστους που εκμεταλλεύονται την αμφιβολία και τα ερωτηματικά παραπληροφορημένων ή ελλιπώς πληροφορημένων γονέων, οφείλουμε να τους αγνοήσουμε και να τους απομονώσουμε και όλοι εμείς να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα και να τα υποδεχτούμε όπως τους αξίζει την πρώτη μέρα στο σχολείο τους» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο.

Ανάλογη και η ανακοίνωση της περιφερειακής οργάνωσης βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων που τονίζουν πως «απαιτείται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς να παρασυρόμαστε από "αυθόρμητες" αντιδράσεις. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει συμφέρον από την είσοδο των παιδιών στα σχολεία μας. Έστω και μια μέρα σχολείο είναι θεραπευτική για κάθε παιδί που έχει χάσει κάθε είδος παιδικότητας και σταθερότητας και μπορεί να αποτελέσει όαση ελπίδας στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά μας, συντελώντας στη μείωση των εντάσεων στα ΚΥΤ».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλήγουν ζητώντας «να πέσουν οι τόνοι και κάνουν κάλεσμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, και υλοποιώντας άμεσα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα».

Τέλος για βαθύ ρατσισμό, με αφορμή το εξώδικο κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία». Στην ανακοίνωσή της στρέφεται κατά της «παγχιακής επιτροπής αγώνα», δηλώνοντας ότι στέκεται αποφασιστικά αντιμέτωπη «στην προσπάθεια θολών, ανώνυμων αλλά απροκάλυπτα ρατσιστικών κύκλων που εδώ και λίγα χρόνια, συγκαλύπτοντας τις δημαρχιακές τους φιλοδοξίες, δηλητηριάζουν την κοινωνία της Χίου».

«Μεθοδεύσεις, νομικισμοί, στημένες συνελεύσεις, φαλκίδευση υπογραφών, δεν ακυρώνουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Όλων των παιδιών. Δεν υπάρχουν παιδιά δικά μας και «ξένα».

Να λειτουργήσουν άμεσα οι ΔΥΕΠ, χωρίς χρονοτριβές, με πλήρες προσωπικό, με όλη την μέριμνα, ευθύνη και αγάπη που θα δείξουν οι εκπαιδευτικοί.

Να αναλάβει άμεσα το Υπουργείο τις ευθύνες του.

Η δημοτική επιτροπή παιδείας να πάρει επιτέλους θέση και να μην κρύβεται.

Όχι στο ρατσιστικό μίσος, στον διχασμό, στην ημιμάθεια και στην ξενοφοβία. Δεν υπάρχουν παιδιά δικά μας και «ξένα». Όλα τα παιδιά πρέπει να πάνε και να αγαπήσουν το σχολείο τους. Η ζωή λύνει και τα πιο σύνθετα προβλήματα. Η ζωή είναι με τα παιδιά κι όχι με αραχνιασμένα εξώδικα του βαθέως ρατσισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία-Δύο αθλητές μιλούν στην Lifo 

Ελλάδα / Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Δύο σπουδαίοι αθλητές μιλούν στη Lifo 

Η Παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του στίβου Στέλιος Μαλακόπουλος, και οι δύο τους θύματα τροχαίων ατυχημάτων, δείχνουν τον τρόπο σε όλους μας
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ