ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ανησυχία ΟΗΕ για τις αναφορές για 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου - «Εκτός ελληνικής επικράτειας το συμβάν» απαντά ο Μηταράκης

Ανησυχία ΟΗΕ για τους 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου - «Εκτός ελληνικής επικράτειας το συμβάν» απαντά ο Μηταράκης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Στην ανησυχία που εξέφρασε μέσω Twitter η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μετά τις αναφορές για δεκάδες πρόσφυγες που φέρεται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τον Ιούλιο σε νησίδα του Έβρου, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την υγεία περίπου 40 ανθρώπων που φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβούμαστε πως βρίσκονται σε κίνδυνο κι άλλες ζωές» αναφέρει η υπηρεσία του ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» αναφέρει συγκεκριμένα η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας» απάντησε ο κ. Μηταράκης, επικαλούμενος τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες η ΕΛ.ΑΣ. «για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής». 

Ωστόσο, η οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επιμένει πως η νησίδα βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας.

«Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη  Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας» καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. 

Άταφο το παιδί εν μέσω αντεγκλήσεων

Σημειώνεται πως περίπου 40 πρόσφυγες, κυρίως συριακής καταγωγής, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σημείο από τις 14 Ιουλίου του 2022. Μεταξύ τους πολλά παιδιά, μιας 70χρονης γυναίκας με διαβήτη που βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη φροντίδας και μιας εγκύου. 

Πριν από λίγες ημέρες, από τσίμπημα σκορπιού, ένα κοριτσάκι πέντε χρόνων βρήκε τραγικό θάνατο ενώ ένα δεύτερο, εννέα ετών, δίνει μάχη για τη ζωή του. 

Η 5χρονη Μαρία, μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, παραμένει άταφη, εν μέσω αντεγκλήσεων για το πού ανήκει εδαφικά η νησίδα και ποιος πρέπει να αναλάβει την ταφή του νεκρού παιδιού. 

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ