Ξύπνα Βασίλη: Η θρυλική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά αυτόν τον χειμώνα στο Θέατρο Ιλίσια

Ξύπνα Βασίλη: Η θρυλική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά αυτόν τον χειμώνα στο Θέατρο Ιλίσια Facebook Twitter
0

Έχει υπάρξει μια από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές κλασικής ελληνικής κωμωδίας στο θέατρο τα τελευταία χρόνια.

Η αγαπημένη και διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά που πήρε νέα πνοή με τη σκηνοθετική ματιά του Άρη Μπινιάρη και έκανε δυο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, με το κοινό να ενθουσιάζεται από την 60’ς ατμόσφαιρα και το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα ειδωμένο αλλιώς, μεταφέρεται αυτό το χειμώνα στο θέατρο Ιλίσια.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Στη σκηνή του θεάτρου ανεβαίνουν οι ηθοποιοί Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ηλίας Μουλάς, Λυδία Τζανουδάκη, Μαντώ Γιαννίκου, Θανάσης Ισιδώρου, Γιάννης Λατουσάκης για να μεταφέρουν με το κέφι και τη ματιά του Μπινιάρη την ατμόσφαιρα που αναδεικνύει και απογειώνει τις αρετές του έργου, αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με τον προβληματισμό και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα, που ο σκηνοθέτης συνδυάζει πάντα επιτυχημένα στις παραστάσεις του, με ευρηματικό τρόπο, με τη σύζευξη σύγχρονων μουσικών τάσεων και οπτικής τεχνολογίας, και την ψυχαναλυτική και υπαρξιακή ανάγνωση των κειμένων.

Η παράσταση του θρυλικού έργου του Δημήτρη Ψαθά θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου με τον Άρη Μπινιάρη να έχει κάνει τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και να έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών, με δυο μουσικούς επί σκηνής, τον Πάρι Μέξη να έχει κάνει τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις προβολές των βίντεο και τον ποιητή φανφάρα να περιμένει να απαγγέλει ξανά την εμπνευσμένη ποίησή του.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταινίες σπουδαίων δημιουργών στην έναρξη και τη λήξη του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / «Στη φωτιά» και «Πεσμένα φύλλα» Οι ταινίες έναρξης και λήξης του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έναρξη με την ταινία του Γαλλο-βιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες και λήξη με τη νέα δημιουργία του αγαπημένου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι.
NEWSROOM