ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Αφήστε τις κάμερες και πιάστε πινέλα, συμβουλεύει όσους αναζητούν μια διαφυγή από τον κορωνοϊό στις μέρες του κατ'οίκον περιορισμού ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

«Θα πρότεινα στους ανθρώπους να ζωγραφίσουν αυτή τη φορά» τόνισε από το σπίτι του στη Νορμανδία όπου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό από τη στιγμή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

«Αμφισβητείτε τα πάντα και μη σκέφτεστε τη φωτογραφία» συνιστά ο ίδιος, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζωγραφίζουν με ορίζοντες ανοιχτούς: «Θα πρότεινα να παρατηρήσουν επίμονα κάτι και να αναλογιστούν τι πραγματικά βλέπουν». Τα υλικά δεν έχουν σημασία, επιμένει, προτρέποντας τη χρήση οτιδήποτε, από μολύβι έως Brushes (την εφαρμογή του iPad την οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τον τελευταίο του πίνακα με το τοπίο της Νορμανδίας).

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Ο ίδιος αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αυτού που προτείνει. Αποκλεισμένος στην εξοχή της Νορμανδίας όπου τον «παγίδευσε» η επιβολή περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης Μακρόν, απασχολείται αποτυπώνοντας τη φύση. Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μερικούς από τους πίνακες που δημιούργησε στο iPad, με την πολύχρωμη ανθισμένη φύση της άνοιξης να επισκιάζει το «γκρι» των ημερών: «Έχουμε ανάγκη την τέχνη που πιστεύω πως μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. Γιατί τι είναι το άγχος; Η ανησυχία για κάτι που θα συμβεί. Η τέχνη είναι τώρα», λέει αφοπλιστικά ο ίδιος.

Μας έκανε η κρίση του κορωνοϊού πιο επιρρεπείς στις μοναχικές αναζητήσεις; «Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η κρίση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται λίγο πιο βαθιά τη ζωή. Αλλά ίσως φταίει η ηλικία μου. Είμαι σχεδόν 83» παραδέχεται ο ίδιος.

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Αυτήν την περίοδο ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει καθημερινά στον κήπο του. Οι πίνακες από το iPad του είναι η δική του διαφυγή, ο δικός του τρόπος να αξιοποιήσει τη φύση ως απόδραση, παρηγοριά, αναγέννηση.

«Κι αν η τέχνη του προβάλλει επιτακτική τώρα, δεν είναι επειδή είναι φωτεινή και πρόσχαρη. Είναι επειδή είναι ήσυχη και στοχαστική» σχολιάζει ο «Guardian».

«Αυτό το πρωινό είναι συννεφιασμένο εδώ. Και υπάρχει και λίγος παγετός που επηρεάζει κάπως την ανθοφορία. Όμως, κάτι θα βρω να ζωγραφίσω...» διαμηνύει επίμονα.

Με πληροφορίες από «Guardian»

Πολιτισμός
0

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Πολιτισμός / Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Το πάρκο, που αποτελεί μέρος του δικτύου Γκαλερί Ουφίτσι, σχεδιάστηκε από την οικογένεια Μέντιτσι από τον 16ο αιώνα και μετά και καθιέρωσε το ιταλικό στυλ κήπων που έγινε πρότυπο για τις ευρωπαϊκές αυλές.
THE LIFO TEAM
«Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Πολιτισμός / «Νίκη, απόψε στο πάρτι»: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος

Η «Νίκη, απόψε στο πάρτι» επανέρχεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 30 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.
THE LIFO TEAM
Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Πολιτισμός / Έκλεισε μετά από 150 χρόνια το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να πάνε να κρεμαστούν»

Το Ινστιτούτο από το οποίο πέρασαν διάσημοι δάσκαλοι και απόφοιτοι, κέντρο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού δεν μπορεί να επιβιώσει με τα ακριβά δίδακτρα, το κόστος ζωής στην περιοχή που έχει εκτοξευθεί και τα πτυχία τέχνης που δεν θεωρούνται δημοφιλή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αυτά είναι τα υποψήφια για το βραβείο Stirling αρχιτεκτονικά έργα

Πολιτισμός / Αυτά είναι τα υποψήφια για το βραβείο Stirling αρχιτεκτονικά έργα

Ο εξαμελής κατάλογος των υποψηφίων για το βραβείο Stirling, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο κτίριο που κρίνεται ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βρετανική αρχιτεκτονική, περιλαμβάνει δύο "φιλόδοξα" στεγαστικά σχέδια και τέσσερις χώρους μάθησης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ