Τα νέα έργα του Ντάμιεν Χιρστ: Μπουσίντο, ανθισμένες κερασιές και κρυπτονομίσματα

Τα νέα έργα του Ντάμιεν Χιρστ: Μπουσίντο, ανθισμένες κερασιές και κρυπτονομίσματα Facebook Twitter
Δύο από τα νέα έργα του Ντάμιεν Χιρστ
0

Μπορεί τα πιο εντυπωσιακά του έργα να είναι οι καρχαρίες σε γυάλες, τα ναυάγια και τα μνημειακά γλυπτά με γοργόνες και τέρατα και το πρόσφατο γλυπτό του The Monk στο Σεν Μόριτζ, αλλά ο Ντάμιεν Χιρστ, το άλλοτε τρομερό παιδί των ΥΒΑ, των νέων Βρετανών καλλιτεχνών που αναδύθηκαν τη δεκαετία του 80 και ένα από τα πιο προβεβλημένα και επιτυχημένα μέλη αυτής της ομάδας έχει και μια αφάνταστα τρυφερή πλευρά που πότε- πότε αποκαλύπτει και όσο μεγαλώνει όλο και συχνότερα.

Πέρσι στη διάρκεια της πανδημίας ζωγράφισε ένα ουράνιο τόξο που τα έσοδα πήγαν όλα στο βρετανικό σύστημα υγείας, ενώ έδωσε τις οδηγίες της κατασκευής του για καθέναν που θα ήθελε να το βάλει στα παράθυρά του σαν μήνυμα υποστήριξης προς τους ανθρώπους που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό. 

Το νέο σώμα της δουλειάς του έχει ριζικά διαφορετικό θέμα με έμπνευση από τις πολύχρωμες κουκίδες του που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο για εκατομμύρια ευρώ, αλλά με μια λοξή ματιά αυτή τη φορά, με έμπνευση και από τον Πιερ Μπονάρ, τον Γάλλο ιμπρεσιονιστή του 19ου αιώνα.

Ο Χιρστ όταν είδε πρώτη φορά τα έργα του Μπονάρ με τις χαρακτηριστικές κουκίδες σε μια έκθεση στο Λος Άντζελες, τόσο περισσότερο άρχισαν να του μοιάζουν με λουλούδια. Τα συνέδεσε μα τα άνθη της κερασιάς που η ανθοφορία τους είναι μια μεγάλη γιορτή αλλά και ο σύντομος μαρασμός τους θυμίζει θάνατο.

Άρχισε να δουλεύει αυτά τα έργα που αρχικά τα αποκαλούσε «κακές εκδόσεις του Hockney», αλλά στη συνέχεια αγάπησε αυτό τον τρόπο δουλειάς, ανάμεσα στο αφηρημένο και το παραστατικό. Δουλεύοντας τις κερασιές άρχισε να αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόταν τη δουλειά του. «Σκέφτηκα, πρέπει να ολοκληρώσω τη σειρά και να νιώθω ευτυχισμένος με τα πάντα πρώτα, πριν την εκθέσω. Και αυτός ήταν ένας νέος τρόπος σκέψης για μένα. Τώρα φτιάχνω, κατασκευάζω, τεκμηριώνω, ολοκληρώνω μια σειρά και μετά επεξεργάζομαι αυτό που θέλω να κάνω με αυτήν» είπε ο Χιρστ.

Τώρα, μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram, ο Βρετανός καλλιτέχνης ποζάροντας μπροστά στα έργα του ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει οκτώ νέες εκτυπώσεις με ανθισμένες κερασιές με την ονομασία The Virtues. Καθεμιά από αυτές θα φέρει μια από τις οκτώ αρετές του Bushidō. Το «Μπουσίντο: Η ψυχή της Ιαπωνίας» είναι το βιβλίο του Ιάπωνα συγγραφέα Ινάζο Νιτόμπε που διερευνά τον τρόπο ζωής των Σαμουράι και δημοσιεύθηκε το 1900. Εξαιρετικά δημοφιλές ανάγνωσμα σε όλο τον κόσμο το Μπουσίντο πρόβαλε τις ηθικές αρχές των Ιαπώνων «Ιπποτών»: Δικαιοσύνη, ακρίβεια, θάρρος, καλοσύνη, ευγένεια, ειλικρίνεια, τιμή και πίστη.

Οι 8 εκτυπώσεις του Χιρστ με τις κερασιές θα είναι διαθέσιμες για μία εβδομάδα και ο αριθμός των εκδόσεων που παράγονται θα είναι περιορισμένος, ενώ κάθε έκδοση θα είναι μοναδικά αριθμημένη και θα υπογραφεί από τον ίδιο τον Χιρστ. Μάλιστα ο Χιρστ σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δεχθεί να πληρωθεί σε κρυπτονομίσματα και δηλώνει χαρούμενος για την πίστη του στα Bitcoin (BTC). 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισχύλεια 2022: Με ποικιλία εκδηλώσεων και την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη

Πολιτισμός / Αισχύλεια 2022: Με ποικιλία εκδηλώσεων και την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη

Ακολουθώντας μια παράδοση χρόνων το Φεστιβάλ Αισχύλεια αγκαλιάζει την καλλιτεχνική έκφραση, προβάλλει τους δημιουργούς και συνιστά ένα ιστορικό και ταυτόχρονα σύγχρονο σημείο αναφοράς.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ