Τα ιερογλυφικά των ρεπό: Πλάκα 3.200 ετών από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων»

Τα ιερογλυφικά για ρεπό: Πλάκα 3.200 από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων» Facebook Twitter
0

Ακόμα και στα εργοτάξια γύρω από τις πυραμίδες, κρατούσαν απουσίες και έδιναν «αναρρωτικές άδειες»: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εργοδότες κατέγραφαν τα ρεπό των εργαζομένων σε μητρώα που χάραζαν σε πλάκες.

Μια τέτοια πλάκα που κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται από το 1250 π.Χ. προσφέρει ένα σπάνιο «παράθυρο» στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Για τους 40 εργαζόμενους του καταλόγου, σημειώνονται οι μέρες που απουσίαζαν καθώς και οι λόγοι που επικαλέστηκαν σε κάθε περίπτωση - από ασθένεια έως οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η πλάκα, γνωστή ως «οστρακόν», είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο και πάνω της εντοπίζει κανείς την αιγυπτιακή ιερατική γραφή με κόκκινο και μαύρο χρώμα. Οι ημέρες συνοδεύονται από την εποχή, «μήνας τέταρτος του χειμώνα, ημέρα 24η».

Τα ιερογλυφικά για ρεπό: Πλάκα 3.200 από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων» Facebook Twitter

Τα ιερογλυφικά για ρεπό: Πλάκα 3.200 από την Αίγυπτο καταγράφει τους λόγους απουσίας «αρχαίων υπαλλήλων» Facebook Twitter

Εκείνη την ημέρα ένας εργάτης ονόματι Pennub έλειψε από τη δουλειά επειδή η μητέρα του ήταν άρρωστη. Άλλοι εργαζόμενοι απουσίαζαν λόγω ασθενειών. Ένας Huynefer «υπέφερε από το μάτι του». Κάποιος Seba είχε δαγκωθεί από σκορπιό. Αρκετοί εργαζόμενοι χρειάστηκαν επίσης να πάρουν άδεια για να ταριχεύσουν νεκρούς συγγενείς. 

Ορισμένοι λόγοι μπορεί να φαίνονται παράξενοι στα σύγχρονα αυτιά. Η «ζύμωση μπύρας» είναι μια συνηθισμένη δικαιολογία. Η μπύρα ήταν καθημερινό ποτό στην Αίγυπτο και συνδεόταν ακόμη και με θεούς όπως η Χάθορ. Ως εκ τούτου, η παρασκευή μπύρας ήταν μια πολύ σημαντική δραστηριότητα. Ένας άλλος λόγος είναι η «αιμορραγία της συζύγου ή της κόρης». Πρόκειται για μια αναφορά στην έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί άνδρες αναλάμβαναν επιπλέον καθήκοντα στο σπίτι. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Πολιτισμός / «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας που κέρδισε την ανώτατη διάκριση στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ