Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο Facebook Twitter
Το δερματόδετο έργο, έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά - μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού. Φωτο: via twitter
0

Μια δερματόδετη έκδοση του Lord’s Prayer στο μέγεθος της άκρης ενός μολυβιού που δεν μπορεί να διαβαστεί με γυμνό μάτι πουλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο που πουλήθηκε για 4.200 ευρώ και είναι ένα τις εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας.

Το δερματόδετο έργο, έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά - μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού - περιέχει εκδόσεις της «Προσευχής του Κυρίου» στα Ολλανδικά, Αγγλικά, Αμερικάνικα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Σουηδικά.

Η αξία του ήταν μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής ανέβασε την τιμή στις δημοπρασίες Arenberg στις Βρυξέλλες που έφτασε στα 4.200 ευρώ. Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό.

Το μικροσκοπικό βιβλίο τυπώθηκε ως μέρος μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης του κτιρίου του μουσείου Gutenberg, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα τυπογραφικά μουσεία του κόσμου, που πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.

Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια συλλογή για δεκάδες χρόνια και φυλάσσεται σε ένα κουτί κοσμημάτων σαν να ήταν ένα διαμάντι. Το βιβλίο πουλήθηκε με τις μεταλλικές τυπογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Η ιστορία της έκδοσης βιβλίων που είναι μινιατούρες είναι μακρά. Στην Ευρώπη, πολλά κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα καθώς οι τυπογράφοι προσπαθούσαν να δοκιμάσουν τα τεχνολογικά όρια των πιεστηρίων, αλλά υπάρχουν παραδείγματα από την αρχαία Μεσοποταμία που χρονολογούνται από το 2325 π.Χ.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Miniature Book Society που εδρεύει στις ΗΠΑ, ένα βιβλίο μινιατούρα «δεν έχει περισσότερο από τρεις ίντσες σε ύψος, πλάτος ή πάχος». Το βραβείο Γκίνες παγκοσμίως κατέχει το βιβλίο με τίτλο Teeny Ted με διαστάσεις 70 μικρόμετρα επί 100 μικρόμετρα και πρόκειται για τη μικρότερη αναπαραγωγή βιβλίου στον κόσμο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Πολιτισμός / Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.
THE LIFO TEAM
Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Πολιτισμός / Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Ο χαρακτήρας του αποτρόπαιου Αρτούρο Ούι, που δομήθηκε από τον συγγραφέα πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄», ερμηνεύεται στην παράσταση από τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ