Μοντιλιάνι: Το κρυμμένο πορτρέτο κάτω από ένα αριστουργηματικό έργο του διάσημου ζωγράφου

Όταν ο Μοντιλιάνι «εξαφάνισε» το πρόσωπο της πρώην ερωμένης του Facebook Twitter
Αναδημιουργία του «κρυμμένου» πορτραίτου της Μπέατρις Χέιστινγκς από τον Μοντιλιάνι, όπως δημιουργήθηκε από την Oxia Palus χρησιμοποιώντας τεχνικές AI.
0

Το 1914 η ποιήτρια και συγγραφέας Μπέατρις Χέιστινγκς μετακόμισε στο Παρίσι και εκεί έγινε διάσημη στους μποέμ κύκλους λόγω της φιλίας της με τον Μαξ Ζακόμπ.

Μοιράστηκε ένα διαμέρισμα στο Montparnasse με τον Αμεντέο Μοντιλιάνι και έγινε ερωμένη του και μοντέλο για αμέτρητους πίνακες, συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου έργου του 1916, Seated Nude.

Οι ερευνητές σήμερα βρήκαν κάτω από ένα πορτραίτο του διάσημου ζωγράφου που πέθανε στο Παρίσι το 1920 μια δεύτερη εικόνα που την αναδημιούργησαν φέροντας στο φως το πρόσωπο της ερωμένης του και φυσικά πλαισίωσαν την «ανακάλυψη» με μια εικασία ότι ο Μοντιλιάνι ήθελε να τη διαγράψει από τη ζωή του και τη μνήμη του ζωγραφίζοντας μια άλλη γυναίκα πάνω από το πορτραίτο της.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έναν αιώνα αργότερα αποκάλυψαν το μυστικό του πίνακα και ανακατασκεύασαν το χαμένο πορτραίτο με τα χρώματα και την υφή που είχε το πρωότυπο έργο.

Όταν ο Μοντιλιάνι «εξαφάνισε» το πρόσωπο της πρώην ερωμένης του Facebook Twitter
Amedeo Modigliani, Portrait of a Girl, 1917. Φωτο: Tate

Το πρόσωπο της Χέιστινγκς βρισκόταν κάτω από το Πορτραίτο ενός Κοριτσιού, ένα αριστουργηματικό έργο του 1917 που ανήκει στην Tate. Το 2018 αποκαλύφθηκε με χρήση ακτίνων Χ ένα φανταστικό περίγραμμα μιας φιγούρας ολόσωμης και η τότε επιμελήτρια Nancy Ireson, είχε διατυπώσει την πιθανότητα να είναι πορτρέτο του Χέιστινγκς και ότι ο Μοντιλιάνι «ίσως την είχε ζωγραφίσει» μετά το τέλος της έντονης διετούς σχέσης τους το 1916.

Τώρα ένας νευροεπιστήμονας και ένας φυσικός στο University College London έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την ακτινογραφία και την ανάλυση των πινάκων του Μοντιλιάνι δημιουργώντας αλγόριθμους για να κοιτάξουν κάτω από την επιφάνεια της εικόνας και να αποκαλύψουν το «μυστικό» πορτρέτο της.

Ο Anthony Bourached και ο George Cann, είναι επικεφαλής του έργου «NeoMasters» μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Oxia Palus που το φιλόδοξο σχέδιό τους είναι να ανακαλύψουν ξανά κρυμμένους πίνακες σε καμβάδες που επαναχρησιμοποιήθηκαν από καλλιτέχνες, οι οποίοι ίσως ήταν πολύ φτωχοί για να αγοράσουν προμήθειες ή ήταν δυσαρεστημένοι με τις αρχικές τους συνθέσεις.

Ο Cann υποστηρίζει ότι αυτό το έργο θα μπορούσε να εμβαθύνει την κατανόηση της τέχνης: «Υπάρχουν δυνητικά χιλιάδες έργα τέχνης εκεί έξω που είναι κρυμμένα κάτω από στρώματα βαφής. Τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσουμε να φωτίσουμε αυτή τη σκοτεινή περιοχή».

Όταν ο Μοντιλιάνι «εξαφάνισε» το πρόσωπο της πρώην ερωμένης του Facebook Twitter
Tο 2018 αποκαλύφθηκε με χρήση ακτίνων Χ ένα φανταστικό περίγραμμα μιας ολόσωμης φιρούρας κάτω από το έργο Πορτραίτο ενός Κοριτσιού

Τα έργα του Μοντιλιάνι, ενός ζωγράφου που πέθανε από ασιτία και φυματίωση και δε μπόρεσε να πουλήσει τα έργα του όσο ήταν εν ζωή πωλούνται σήμερα σε αστρονομικές τιμές, όπως το  αριστούργημά του Reclining Nude, που πουλήθηκε το 2015 για 113 εκατομμύρια λίρες.

Η γεννημένη στη Νότια Αφρική Αγγλίδα συγγραφέας Μπέατρις Χέιστινγκς που αυτοκτόνησε το 1943, με γκάζι στο σπίτι της, ήταν η πρώτη σοβαρή σχέση του Μοντιλιάνι, μια θυελλώδης συνάντηση που κράτησε δυο χρόνια.

Μοιράστηκαν το πάθος για την ανάγνωση και την ποίηση αλλά και την αγάπη για τις καταχρήσεις, το αψέντι, το κρασί και το χασίς. Χώρισαν επεισοδιακά όπως επεισοδιακή ήταν και η σχέση τους.

Ο Μοντιλιάνι σύμφωνα με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα στο έργο του Kenneth Wayne δήλωσε στον Γκάρντιαν ότι ο Μοντιλιάνι φιλοτέχνησε τουλάχιστον 14 πίνακες της Χέιστινγκς από το 1914 έως το 1916 και πιστεύει ότι οπτικά τον επηρέασε αφού εκείνη την περίοδο ανάπτυξε στο ύφος του με τα επιμήκη πρόσωπα και τους λαιμούς και με επιρροή από την αφρικανική τέχνη.

Όσον αφορά τη διαδικασία αναδημιουργίας του πίνακα, ο Bourached είπε: «Χρησιμοποιώντας τυπικές μαθηματικές τεχνικές, οι άκρες και τα περιγράμματα των έργων του Μοντιλιάνι μπορούν να θεωρηθούν σαν να έχουν σχεδιαστεί με κιμωλία σε έναν πίνακα». Θεωρώντας ότι ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε μια νέα πτυχή στην τέχνη του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου.

 Το «κρυμμένο» πορτρέτο θα προβληθεί στη γκαλερί Lebenson στο Shoreditch, από έως τις 25 Ιουνίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Πολιτισμός / Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.
THE LIFO TEAM
Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Πολιτισμός / Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Ο χαρακτήρας του αποτρόπαιου Αρτούρο Ούι, που δομήθηκε από τον συγγραφέα πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄», ερμηνεύεται στην παράσταση από τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ