Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη

Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας Οριόλ Μποχίγας που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη. Ο Μποχίγας, έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.

Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που ίδρυσε την εταιρεία MBM Arquitectes, ήταν περισσότερο γνωστός για το έργο του που μεταμόρφωσε την πόλη της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο βιώσιμη και επιτυχημένη αρχιτεκτονική παρέμβαση σε πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κορυφαίο έργο του Μποχίγας, η μεταμόρφωση της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής ανάπλασης. Άλλες πόλεις προσπάθησαν να μιμηθούν το «Μοντέλο της Βαρκελώνης», συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου στις προετοιμασίες του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η Βαρκελώνη είχε αναπτυχθεί τυχαία στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποκόπηκε από τις παραλίες της με την κτίση βιομηχανικών κτιρίων. Οι παρεμβάσεις του Μποχίγας τις δεκαετίες 1980 και 1990 επανασύνδεσαν την πόλη με το παράλιο μέτωπό της και τη μετέτρεψαν σε μια ακμάζουσα σύγχρονη πόλη και τουριστική πρωτεύουσα.

Με το γραφείο του MBM Arquitectes, ο Μποχίγας σχεδίασε το χωριό αθλητών της Villa Olímpica, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική τοποθεσία στην παραλία της Βαρκελώνης με αυτό που αργότερα θα γινόταν μια στεγασμένη αγορά και το Port Olímpic, ένα νέο λιμάνι για τη φιλοξενία των τουριστών. Τα ολυμπιακά έργα έγιναν σε όλη την Βαρκελώνη με νέους χώρους πρασίνου, μεγάλες οδικές αρτηρίες και βελτιώσεις σε γειτονιές που διήρκεσαν περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεχίζοντας το έργο που είχε αρχίσει ο Μποχίγας το 1980, ως εκπρόσωπος πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, άσκησε κάθε πίεση για τη μεταμόρφωση της πόλης.

Υπήρξε δια βίου υποστηρικτής της νεωτερικότητας, επιχειρηματολογώντας ήδη από το 1950 για μια απομάκρυνση από τη νεοκλασική και μνημειακή αρχιτεκτονική που ευνοούσε ο εθνικιστής δικτάτορας της Ισπανίας, Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1975. Μετά την αποφοίτησή του από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης, ενώθηκε με άλλα παρόμοια μυαλά στη δημιουργία του Grupo R, για να υποστηρίξει τη μοντέρνα και ορθολογιστική αρχιτεκτονική στην πόλη.

Αργότερα, έγινε καθηγητής στο Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona και εξελέγη διευθυντής του το 1977 και συνίδρυσε το MBM με τον Josep Martorell και τον David Mackay. Το 1999,  το RIBA, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο για την Αρχιτεκτονική απονεμήθηκε στη Βαρκελώνη–τη μόνη φορά που επελέγη μια πόλη και όχι ένα άτομο ή στούντιο– και ξεχώρισε τον Μποχίγας ως ένα από τα πέντε βασικά άτομα πίσω από τα έργα.

Ανάμεσα στα άλλα γνωστά έργα του Μποχίγας είναι το Pavilion of the Future στην Παγκόσμια Έκθεση στη Σεβίλλη το 1992 και το Design Museum της Βαρκελώνης.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τίλντα Σουίντον και ο Ίντρις Έλμπα στο trailer του 3000 Years of Longing του Τζορτζ Μίλερ

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον και ο Ίντρις Έλμπα στο trailer του «3000 Years of Longing» του Τζορτζ Μίλερ

Το τρέιλερ δείχνει τόσο παλαβό και φρενήρες, που πρέπει να έχει αρχίσει ήδη να ιδρώνει το αυτί του Μπαζ Λούρμαν, ο οποίος επιστρέφει κι αυτός φέτος με τον «Elvis».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού

Πολιτισμός / Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού

Η καταστροφή του αγάλματος δημιουργεί ένα λογαριασμό επισκευής του που όπως φαίνεται κανένας δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει και η ρώσικη πρεσβεία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
THE LIFO TEAM
Η βιρτουόζος του χρώματος India Mahdavi παρουσιάζει το καινούργιο της λεύκωμα

Design / India Mahdavi: Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια και σκηνογράφος έρχεται στην Αθήνα

Με την αφορμή των εγκαινίων της νέας της έκθεσης στην Carwan Gallery του Πειραιά, η βιρτουόζος του χρώματος θα παρουσιάζει επίσης το καινούργιο της λεύκωμα στο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μουσείο Κλινί και η ιστορία του Μεσαίωνα μέσα από 1.600 αντικείμενα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Μουσείο Κλινί και η ιστορία του Μεσαίωνα μέσα από 1.600 αντικείμενα

Η επαναλειτουργία του Εθνικού Μουσείου του Μεσαίωνα της Γαλλίας αυτή την άνοιξη μοιάζει με αναγέννηση. Το Musée de Cluny (Μουσείο Κλινί) ήταν ένα από τα λίγα γαλλικά εθνικά μουσεία στα οποία δεν είχαν γίνει σημαντικές ανακαινίσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ