Ο ζοφερός κόσμος της μόδας: Για πρώτη φορά δύο μοντέλα ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά της πασαρέλας

Ο ζοφερός κόσμος της μόδας: Για πρώτη φορά δύο μοντέλα ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά της πασαρέλας Facebook Twitter
Oι δύο γυναίκες που ίδρυσαν το Model Law
0

Με το κίνημα #ΜeΤoo να είναι στο προσκήνιο, στη δημοσιότητα έρχονται όλο και πιο συχνά πλέον ιστορίες που όλοι συζητούσαν, αλλά κανείς δεν τεκμηρίωνε.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, δύο μοντέλα, η Γαλλίδα Gwenola Guichard και η Ρωσίδα, Ekaterina Ozhiganova ρίχνουν φως στις συνθήκες εργασίας σε έναν κλάδο που όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι όσο λαμπερός δείχνει.

Η 29χρονη Gwenola και η 26χρονη Ekaterina ίδρυσαν την Model Law, την πρώτη γαλλική οργάνωση για την προστασία των μοντέλων που εργάζονται στη βιομηχανία της μόδας και των δικαιωμάτων τους.

Τα δύο μοντέλα εργάζονται στον κλάδο της μόδας από τότε που πήγαν στο Παρίσι για σπουδές.

Μέσα από την οργάνωσή τους που έκανε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 2018, οι δύο γυναίκες δημιούργησαν ένα μανιφέστο για τη βελτίωση της εποπτείας του επαγγέλματος του μοντέλου στη Γαλλία.

Η Ρωσίδα Ekaterina Ozhiganova είναι επίσης διερμηνέας και μεταφράστρια και ζει στη Γαλλία από το 2013. Η Γαλλίδα Gwenola Guichard έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτική Επικοινωνία και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο μόντελινγκ τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιογράφος της Le Monde, Elvire von Bardeleben μίλησε με τις Ozhiganova και Guichard για τους στόχους τους, την αντίσταση που συναντούν και την πραγματικότητα ενός περιβάλλοντος, το οποίο διαφέρει σημαντικά από την εικόνα που έχει για αυτό ο περισσότερος κόσμος.

Η ελευθερία έκφρασης των μοντέλων παρεμποδίζεται από την η πίεση των χρημάτων και από τον φόβο της διάβρωσης της φήμης τους. Τα μοντέλα είναι συχνά πολύ νεαρά, άπειρα και εργάζονται με πολύ μεγαλύτερης ηλικίας άτομα [bookers, στιλίστες, φωτογράφους] που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το περιβάλλον, ανέφερε η Guichard.

Ο στόχος της οργάνωσης δεν είναι να γίνει συνδικαλιστική ένωση. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα μοντέλα (που θεσπίστηκε στη Γαλλία το 2004) και να αλλάξουμε το νόμο. Ενεργούμε επίσης ως ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ των μοντέλων και των πρακτορείων τους, των δημόσιων αρχών και των ΜΜΕ. Τα μοντέλα δεν είναι σε θέση να [ενεργήσουν εξ ονόματός τους], λόγω του γλωσσικού φραγμού, της έλλειψης ωριμότητας, καθώς είναι πολύ νεαρής ηλικίας και επειδή στην εργασία τους τα πάντα είναι η εικόνα και η φήμη και φοβούνται ότι μπορεί να τα αμαυρώσουν» δήλωσε η Guichard, πριν από δύο μήνες στο Fashion Network.

Το μανιφέστο της Model Law περιέχει ένα κεφάλαιο για τη σεξουαλική βία και τον σεξισμό, αν και η Guichard τόνισε ότι η ιδέα και τα βήματα δημιουργίας της οργάνωσης έγιναν πολύ πριν την ανακάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον των φωτογράφων μόδας, Terry Richardson, Mario Testino και Bruce Weber και του συνιδρυτή του brand Guess, Paul Marciano.

Η οργάνωση αποκαλύπτει την πραγματικότητα του επαγγέλματος του μοντέλου. «Τα κέρδη των κορυφαίων μοντέλων μπορεί να είναι ένα όνειρο, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των απλών μοντέλων. Τα μοντέλα κερδίζουν μεταξύ 33% και 36% των ποσών που τιμολογούνται και πάντα ποζάρουν δωρεάν για τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στο μανιφέστο.

Η Guichard υπογράμμισε επίσης ότι τα συμβόλαια των μοντέλων είναι επισφαλή και ότι οι εργαζόμενες λειτουργούν σε ένα σύστημα στο οποίο «είναι ελάχιστα προστατευμένες».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM
Timecircus: «Avec tout le monde, contre personne!»

Θέματα / Μια αρχαιο-φουτουριστική κολεκτίβα έρχεται τώρα με τα πόδια, από το Βέλγιο στην Ελευσίνα

Η βελγική κολεκτίβα διασχίζει πεζή την Ευρώπη, σέρνοντας ένα πλοίο ξηράς, για να χτίσει στο κέντρο της Ελευσίνας, τον Φεβρουάριο του 2023, μια κιβωτό ελπίδας και αιώνιας νεότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ