Μπαχάμες: Χρυσά νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών

Μπαχάμες: Χρυσάφι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών Facebook Twitter
Χρυσά νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα είναι μόνο μερικοί από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που βρέθηκαν σε ναυάγιο στις Μπαχάμες - Φωτ.: Brendan Chavez/Allen Exploration.
0

Ένας θησαυρός από χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα ισπανικό ναυάγιο στις Μπαχάμες που σημειώθηκε πριν από 366 χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο του, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές τω νησιών Μπαχάμες.

Γνωστή ως Nuestra Señora de las Maravillas («Η Παναγία των Θαυμάτων» στα ισπανικά), η γαλέρα των 891 τόνων ταξίδευε από την Ισπανία στην Κολομβίας το 1656 για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού όταν συγκρούστηκε με άλλο σκάφος του ισπανικού στόλου. 

Το ατύχημα ανάγκασε το πλοίο να προσαράξει σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο ενώ εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια απλώνονται σε μια περιοχή 13 χλμ. στον πυθμένα του ωκεανού.

Μπαχάμες: Χρυσάφι και κοσμήματα βρέθηκαν σε ναυάγιο 366 ετών Facebook Twitter
Ένα μπουκάλι κρασιού ήταν ένα από τα πολλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου - Φωτ.: Brendan Chavez/Allen Exploration.

Οι ιστορικοί θεωρούν το πλοίο «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες γεμάτες θησαυρούς» καθώς το ναυάγιο έχει γίνει στόχος λεηλασιών. Η συντριπτική πλειοψηφία του θησαυρού (περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα) λεηλατήθηκε από το 1656 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Στο πλαίσιο αυτό, για να σωθούν τα εναπομείναντα αντικείμενα, η Allen Exploration (AllenX), ένας οργανισμός που ειδικεύεται στην εύρεση ιστορικών ναυαγίων, έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Μπαχαμών ώστε να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

Με πληροφορίες από Live Science

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Πολιτισμός / «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία»: Ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας που κέρδισε την ανώτατη διάκριση στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ