Με τη γκαλερί Μέδουσα και τον Τζον Κράξτον ξεκινά το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μπενάκη για το 2022

Με τη γκαλερί Μέδουσα και τον Τζον Κράξτον ξεκινά το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μπενάκη για το 2022 Facebook Twitter
Έργο του Τζον Κράξτον | Μουσείο Μπενάκη
0

Με δυο νέες εκθέσεις συνεχίζεται το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η πρώτη αφορά την ιστορική γκαλερί Μέδουσα και διατρέχει τα σχεδόν 40 χρόνια ζωής της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης, πορεία που διακόπηκε από την πρόωρη απώλεια της ιδρύτριας της γκαλερί, Μαρίας Δημητριάδη.

Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα παρουσιαστεί το σύνολο της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Επιπλέον, θα συμπεριληφθούν έργα που θα δανειστούν από συνεργάτες της Μέδουσας, συλλέκτες και ιδρύματα ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, ώστε η παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και των καλλιτεχνών που ανέδειξε και εκπροσώπησε.

Μέσα από μια χαλαρά χρονολογική πορεία και πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, αλλά κυρίως μέσω μιας αλληλουχίας ενοτήτων που βασίζεται στις εκλεκτικές συγγένειες των καλλιτεχνών και των έργων τους, η έκθεση προβάλλει όχι μόνο την ιστορική εξέλιξη της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης και τον –ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα– πρωτοποριακό χαρακτήρα των επιλογών της Μαρίας Δημητριάδη, αλλά ταυτόχρονα εγείρει σκέψεις και ερωτήματα σχετικά με έναν ολόκληρο κύκλο ζωής των ελληνικών αιθουσών τέχνης από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή αναδύεται αναπόφευκτα και η ξεχωριστή προσωπικότητα της Μαρίας Δημητριάδη, που άφησε έντονο το στίγμα της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Η έκθεση θα παρουσιάσει πάνω από 200 έργα 59 καλλιτεχνών και θα συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο περίπου 450 σελίδων που θα εκδοθεί σε χωριστό ελληνικό και αγγλικό τόμο. Επίσης, η έκθεση θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (ξεναγήσεις, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κ.ά.), για τις οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες και ακριβείς ημερομηνίες.

Επιμέλεια: Λίζη Πλέσσα

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σταύρος Παπαγιάννης / Stage Design Office

Διοργάνωση: Γκαλερί Μέδουσα, Μουσείο Μπενάκη

Με τη γκαλερί Μέδουσα και τον Τζον Κράξτον ξεκινά το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μπενάκη για το 2022 Facebook Twitter
Η γκαλερί Μέδουσα | Μουσείο Μπενάκη

Η επόμενη έκθεση οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου και σκηνογράφου John Craxton (1922-2009). Το φως, η ζωή και τα τοπία της Ελλάδας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και το κυρίαρχο θέμα στην τέχνη του Craxton από την άφιξή του στην Ελλάδα το 1946 μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Η έκθεση μέσα από περίπου 60 έργα που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Craxton Estate -ορισμένα άγνωστα μέχρι σήμερα- θα καταγράψει το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως και τη μετάβαση από την ενδοσκοπική ματιά των μελαγχολικών εικόνων του πολέμου στην αίγλη του Αιγαίου. Ο Craxton εξελίχθηκε σε προσωπογράφο στην Ελλάδα, και για αυτόν τον λόγο θα υπάρχει ένας τοίχος με προσωπογραφίες Ελλήνων καθώς και με σπουδαία μοντερνιστικά έργα επηρεασμένα από μύθους, από σύμβολα, από τον Ελ Γκρέκο και από Βυζαντινά μωσαϊκά. Το κυρίαρχο έκθεμα θα είναι η εντυπωσιακών διαστάσεων ταπισερί «Τοπίο με στοιχεία της φύσης», την οποία ο Craxton σχεδίασε και επέβλεψε στο Εδιμβούργο, όντας εξόριστος κατά την διάρκεια της Δικτατορίας. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή Κρητική υφαντουργία, η ταπισερί συνοψίζει την αγάπη του για τον ελληνικό κόσμο.

Επιμέλεια: Ian Collins

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Craxton Estate

Πληροφορίες

ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ (1979-2017)

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 23 Μαρτίου 2022

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου – 22 Μαΐου 2022

JOHN CRAXTON [προσωρινός τίτλος]

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εγκαίνια: 12 Απριλίου 2022

Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου - 11 Σεπτεμβρίου 2022

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM
Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Πολιτισμός / Άννα Κοκκίνου, Λένα Κιτσοπούλου και Χάρης Φραγκούλης στο θέατρο Σφενδόνη

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, ο «Αφανισμός» του Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, η «Αντιγόνη» και η «Αφιέρωση» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Σφενδόνης για τη νέα σεζόν.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ