Κανό 3.000 ετών είναι το παλαιότερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στις Μεγάλες Λίμνες

3,000-Year-Old Canoe Found in Wisconsin Is Oldest One Ever Discovered in Great Lakes Facebook Twitter
0

Η δύτρια και θαλάσσια αρχαιολόγος Tamara Thomsen έχει επιτύχει ένα εκπληκτικό «σερί» ανακαλύψεων.

Τον Νοέμβριο του 2021, ενώ κολυμπούσε, στο ρεπό της, στη λίμνη Mendota του Ουισκόνσιν, εντόπισε μια ενδιαφέρουσα κατασκευή από ξύλα θαμμένη στην άμμο. Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο κορμός αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σμιλεμένο κανό ηλικίας 1.200 ετών μήκους 5 μέτρων.

Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το πρώτο εντυπωσιακό της εύρημα, η Thomsen ανακάλυψε κι άλλο ένα αρχαίο κανό, ηλικίας 3.000 ετών - απόδειξη της εντυπωσιακής ναυτικής παράδοσης των ιθαγενών της περιοχής.

Η Thomsen παρέδιδε μάθημα κατάδυσης όταν εντόπισε περισσότερα ξύλα βυθισμένα στη λίμνη. «Αυτό δεν είναι αστείο. Βρήκα άλλο ένα σκαμμένο κανό», έστειλε μήνυμα στο αφεντικό της. Το κανό ανασύρθηκε έκτοτε και εξετάστηκε με ραδιοχρονολόγηση. 

Το αρχαίο σκάφος 4,42 μέτρων ναυπηγήθηκε γύρω στο 1000 π.Χ. Αυτό το καθιστά το αρχαιότερο κανό που ανακαλύφθηκε στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών κατά 1.000 χρόνια, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο.

Είναι κατασκευασμένο από ένα μασίφ κομμάτι λευκής βελανιδιάς, το οποίο άντεξε στα νερά για αιώνες. Καθώς και οι δύο βάρκες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων η μία από την άλλη, ειδικοί πιστεύουν ότι η ακτογραμμή της λίμνης μπορεί να μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, καλύπτοντας προηγουμένως κατοικημένες περιοχές.

3,000-Year-Old Canoe Found in Wisconsin Is Oldest One Ever Discovered in Great Lakes Facebook Twitter

Ιθαγενής των φυλών Ho-Chunk και Bad River συμμετείχαν στην ανάκτηση των κανό, τα οποία θα συντηρηθούν και θα μελετηθούν στην Ιστορική Εταιρεία του Ουισκόνσιν.

«Η ανάκτηση αυτού του κανό που κατασκεύασαν οι πρόγονοί μας παρέχει μία ακόμα φυσική απόδειξη ότι οι ιθαγενείς κατοικούσαν στο Teejop (σ.σ τις Τέσσερις Λίμνες) για χιλιετίες, ότι τα πατρογονικά μας εδάφη βρίσκονται εδώ και ότι είχαμε μια ανεπτυγμένη κοινωνία μεταφορών και εμπορίου», δήλωσε ο Marlon WhiteEagle, πρόεδρος της φυλής Ho-Chunk.

Η Ιστορική Εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη φυλή Ho-Chunk για τη συστηματική αναζήτηση της λίμνης Mendota, ελπίζοντας να ανακαλύψει περισσότερα αρχαία κανό το επόμενο έτος.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE WEEK 794

Πολιτισμός / 21 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι' αυτή την εβδομάδα (8-14/12)

H Τίλντα Σουίντον και οι ταινίες του Παζολίνι στη Στέγη, η Peaches στη Αθήνα, Φοίβος Δεληβοριάς με καλεσμένους, Μποέμ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, νέο έργο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και πολλά ακόμα σε μια Αθήνα που «βουλιάζει» κυριολεκτικά από ενδιαφέροντα events!
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Πολιτισμός / Αριστουργήματα από την Αυτοκρατορική Κίνα στη Δράμα

Το μήνα αυτό συμπληρώνεται ένας χρόνος επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Σαντιρβάν, το οθωμανικό μνημείο της Δράμας που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και φιλοξενεί εκθέσεις από το Μουσείο Μπενάκη.
NEWSROOM