Ιρλανδία: Βασικό εβδομαδιαίο εισόδημα για τρία χρόνια σε 2.000 καλλιτέχνες λόγω κορωνοϊού

Ιρλανδία: Βασικό εβδομαδιαίο εισόδημα για τρία χρόνια σε 2.000 καλλιτέχνες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Pixabay
0

Περίπου 2.000 καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.λπ, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό,  πρόκειται να λάβουν βασικό εισόδημα από την ιρλανδική κυβέρνηση για τρία χρόνια.

Οι ιθύνοντες ξεκίνησαν ήδη μια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Βασικού Εισοδήματος για τις Τέχνες.

Το πρόγραμμα θα παρέχει σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που εργάζονται στις τέχνες εβδομαδιαία πληρωμή, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο.

Στη διαβούλευση προτείνεται βασική πληρωμή 10,50 € την ώρα. Ωστόσο, το συνολικό εισόδημα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Οι χώροι τέχνης και ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την Ιρλανδία παρέμειναν κλειστοί για μεγάλες περιόδους λόγω των περιορισμών του Covid-19.

Η Ιρλανδή υπουργός Πολιτισμού Catherine Martin, σύστησε μια ειδική ομάδα Τεχνών και Πολιτισμού για να προτείνει τρόπους με τους οποίους οι τέχνες θα μπορούσαν να ανακάμψουν από την «άνευ προηγουμένου ζημιά» που προκάλεσε η πανδημία.

Η κορυφαία σύστασή ήταν η πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος βασικού εισοδήματος για «μια περίοδο τριών ετών στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών και ζωντανών παραστάσεων και εκδηλώσεων».

Η Martin είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα και ότι αυτό θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022.

Η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι μεταξύ άλλων, ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι του συστήματος, ποιοι πρέπει να είναι επιλέξιμοι για το εισόδημα, πώς θα επιλεγούν και ποιο θα πρέπει να είναι το κατάλληλο επίπεδο αμοιβής.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς που εργάζονται στις τέχνες και τον πολιτισμό θα λάβουν την πληρωμή, έχει προταθεί προηγουμένως ένας αριθμός 2.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τη διαβούλευση, εάν υπάρχουν περισσότερα άτομα που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα από ό,τι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, τότε οι συμμετέχοντες ενδέχεται να πρέπει να επιλεγούν τυχαία.

Κατά καιρούς, υπήρξαν διάφορα προγράμματα στη χώρα με στόχο την παροχή υποστήριξης σε άτομα που εργάζονται στις τέχνες και τον πολιτισμό και σε χώρους εκδηλώσεων, που επλήγησαν από την πανδημία.

Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά για λίγο τον Οκτώβριο του 2021 αφού παρέμειναν κλειστά για ενάμιση χρόνο ενώ καταργήθηκαν και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για τους εσωτερικούς χώρους με μουσική.

Ωστόσο, οι περιορισμοί επέστρεψαν πρόσφατα για αυτούς τους χώρους ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Πολιτισμός / 6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Το FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά με 11 ταινίες μυθοπλασίας, αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με 6 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, δυο ταινίες ντοκιμαντέρ κι ένα αφιέρωμα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν.
THE LIFO TEAM
Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Τρία μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο θα φέρουν στο αθηναϊκό κοινό νότες χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας από φωνές αγαπητές, δημοφιλείς και καταξιωμένους δημιουργούς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Πολιτισμός / «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ