Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν κλεμμένο άγαλμα γυναικείας θεότητας

Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν κλεμμένο άγαλμα γυναικείας θεότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Sean Gallup/Getty Images
0

Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν άγαλμα θεότητας που είχε κλαπεί πριν από 120 χρόνια, ενημέρωσε το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας.

Η φιγούρα της γυναικείας θεότητας, γνωστή και ως Ngonnso, θα επιστραφεί στο βασίλειο του Nso στο βορειοδυτικό Καμερούν. 

Είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από τον τότε αξιωματούχο Kurt von Pavel και είχε δωριστεί στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου το 1903.

«Επιστρέψτε την Ngonnso»: ήταν το αίτημα που εξέφραζαν ντόπιοι εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι του Nso, μάλιστα, καταγγέλλουν πως βιώνουν πολλά δεινά, που τα αποδίδουν στην κλοπή. 

«Η Ngonnso έχει κεντρικό ρόλο στο Nso, καθώς θεωρείται μητρική θεότητα» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των Γερμανών.

Σημειώθηκε, ακόμα, ότι επιστρέφονται 23 έργα στη Ναμίμπια και είναι σε εξέλιξη συμφωνία και με την Τανζανία

Η Γερμανία, η οποία έχασε όλα τα αποικιακά της εδάφη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη, μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, το αποικιακό της παρελθόν αγνοήθηκε για δεκαετίες καθώς ιστορικοί και οι πολιτικοί επικεντρώνονταν στα ναζιστικά εγκλήματα και το Ολοκαύτωμα. 

Πέρσι, η χώρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιστρέψει κλεμμένα έργα στη Νιγηρία και απολογήθηκε για τον ρόλο της στη σφαγή των φυλών Herero και Nama στη Ναμίμπια πριν από έναν αιώνα. 

Αλλά, τα μουσεία της εξακολουθούν να φιλοξενούν πολλά διάσημα αντικείμενα, όπως τμήματα της πύλης της Βαβυλώνας του Ιράκ.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανσέληνος του Αυγούστου 2022 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία

Πολιτισμός / Η πανσέληνος του Αυγούστου 2022 σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη
Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Πολιτισμός / Οι κήποι της Πινακοθήκης Ουφίτσι αποκτούν ξανά την αίγλη των Μεδίκων

Το πάρκο, που αποτελεί μέρος του δικτύου Γκαλερί Ουφίτσι, σχεδιάστηκε από την οικογένεια Μέντιτσι από τον 16ο αιώνα και μετά και καθιέρωσε το ιταλικό στυλ κήπων που έγινε πρότυπο για τις ευρωπαϊκές αυλές.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ