Η ανακάλυψη ενός αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα

Η ανακάλυψη του αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα Facebook Twitter
Ευρήματα από το σπήλαιο Grotte Mandrin. Φωτο: Slimak et al., Science Advances, 2022
0

Ένα αρχαίο βρεφικό δόντι που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Γαλλία δείχνει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη σχεδόν 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Το δόντι, μαζί με πολλά εργαλεία που βρέθηκαν κοντά, υπολογίζεται ότι είναι 54.000 ετών.

Η ομάδα αποκάλυψε επίσης μια σειρά από τεχνουργήματα του Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων δοντιών και λίθινων εργαλείων που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από σύγχρονους ανθρώπους, υποδηλώνοντας ότι τα δύο είδη υπήρχαν στην ίδια περιοχή περίπου την ίδια εποχή. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.

«Δείχνει την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ανθρώπινης διασποράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την τελική αντικατάσταση των Νεάντερταλ», λέει η ερευνήτρια Sabrina Imbler.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο σπήλαιο, που ονομάζεται Grotte Mandrin, από τη δεκαετία του 1990. Μέχρι στιγμής, έχουν βρει 60.000 τεχνουργήματα τροποποιημένα από ανθρώπους, περισσότερα από 70.000 υπολείμματα ζώων και εννέα δόντια ανθρώπων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το ανθρώπινο βρεφικό δόντι βρέθηκε στο ίδιο στρώμα ιζήματος με τα διακριτικά εργαλεία που κατασκευάστηκαν με τη χρήση τεχνικών κοπής πυριτόλιθου που οι επιστήμονες αποκαλούν Neronian.

Η ανακάλυψη του αρχαίου βρεφικού δοντιού τοποθετεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη 10.000 χρόνια νωρίτερα Facebook Twitter
Οι επιστήμονες βρήκαν εννέα δόντια στο Grotte Mandrin. Το δόντι από το επίπεδο Ε προέρχεται από σύγχρονο άνθρωπο. Φωτο: Slimak et al., Science Advances, 2022

Οι σύγχρονοι άνθρωποι κατασκεύασαν παρόμοια εργαλεία στον Λίβανο, υποδηλώνοντας ότι αυτά που ανακαλύφθηκαν στη Γαλλία είναι επίσης από την ίδια περίοδο.

«Έχουμε μόνο ένα δόντι αυτή τη στιγμή και είναι κρίμα που δεν γνωρίζουμε περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Chris Stringer, παλαιοανθρωπολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, «Αλλά, παρέχει ένα πειστικό σενάριο για τους σύγχρονους ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη σε αυτήν την εκπληκτικά πρώιμη εποχή».

Το σπήλαιο φαινόταν να είναι πρωταρχικό ακίνητο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους Νεάντερταλ, και το κατείχαν εναλλάξ για χιλιάδες χρόνια. Οι Νεάντερταλ κατοικούσαν στο GrotteMandrin από περισσότερα από 80.000 χρόνια πριν μέχρι περίπου 54.000 χρόνια πριν, γράφει ο MichaelMarshall του New Scientist. Η πρώτη ανθρώπινη ομάδα εμφανίστηκε μόνο περίπου ένα χρόνο αφότου οι Νεάντερταλ την εγκατέλειψαν και έμεινε μόνο για 40 χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Δεν είναι σαφές γιατί η ομάδα έφυγε - ή αν απλώς εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια, οι Νεάντερταλ έζησαν στο σπήλαιο για 12.000 χρόνια, ακολουθούμενοι από έναν άλλο ανθρώπινο οικισμό, σύμφωνα με το New Scientist.

«Δεν είναι μόνο ένα κύμα σύγχρονων ανθρώπων που φθάνει και αποικίζει όλη την Ευρώπη, υπάρχουν πιθανώς αρκετές προσπάθειες», λέει στο New Scientist ο Clément Zanolli, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία που είναι μέλος της ομάδας ανασκαφών. «Αυτό που βρήκαμε… είναι πιθανώς μία από αυτές τις προσπάθειες, και πιθανώς υπάρχουν και άλλες προσπάθειες που δεν βρήκαμε ακόμα».

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν στοιχεία ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι συναντήθηκαν στην περιοχή, αν και η Zanolli λέει στο New Scientist ότι πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να το έκαναν.

Τα νέα ευρήματα ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι επιστήμονες τη σχέση μεταξύ των Νεάντερταλ και των ανθρώπων.

«Συχνά πιστεύαμε ότι η άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη οδήγησε στον πολύ γρήγορο θάνατο των Νεάντερταλ», λέει ο Stringer. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα για την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Πολιτισμός / Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος Novoflot με έδρα το Βερολίνο επισκέφθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3. Απόψε η δεύτερη παράσταση.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ