Ένα ντοκιμαντέρ για την προετοιμασία της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη

Ένα ντοκιμαντέρ για την προετοιμασία της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης (2016-2021), από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην έκθεση, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138. Φωτo.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με αφορμή την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Μουσείο Μπενάκη και η AbFab Productions παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ: «1821 Πριν και Μετά: The Making of. Η προετοιμασία μιας μοναδικής έκθεσης»

Η πρώτη μετάδοση του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από την ΕΡΤ2, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ώρα 19:00.

Μέσα από 1200 σπάνια έργα τέχνης και ξεχωριστά ιστορικά κειμήλια, η έκθεση συνθέτει ένα γοητευτικό αφήγημα ιστορίας και τέχνης 100 χρόνων (1770-1870) που ξεδιπλώνεται στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021).

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση για τον νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιαστεί ποτέ και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Ένα ντοκιμαντέρ για την προετοιμασία της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Από την προετοιμασία της έκθεσης 1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ στο Μουσείο Μπενάκη.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης (2016-2021), από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην έκθεση, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Με οδηγούς τους επιμελητές της έκθεσης Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Μαρία Δημητριάδου, επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων, ανακαλύπτουμε την αφετηρία, το σκεπτικό, την ταυτότητα και τη δομή της έκθεσης, καθώς και τις μικρές εκπλήξεις και ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με συνεντεύξεις  συνεργατών και συνδιοργανωτών αλλά και με θεαματικά πλάνα από το «στήσιμο», την προετοιμασία δηλαδή, μιας μοναδικής έκθεσης όπως αυτή.

Για την έκθεση μιλούν στο ντοκιμαντέρ:

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ειρήνη Γερουλάνου, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, η Μαρία Δημητριάδου, ο Γιώργης Μαγγίνης, ο Παύλος Θανόπουλος, η Ναταλία Μπούρα, η Μίνα Μωραΐτου, η Μαίρη Βέργου, η Μάρα Βερύκοκου, η Ξένια Πολίτου, η Πολύνα Κοσμαδάκη,  η Ζέττα Αντωνοπούλου, η Αλίκη Τσίργιαλου, ο Βασίλης Πασχάλης, η Ιρέν Παλιούρα, οΑλέξανδρος Τσακίρης, η Δέσποινα Τσούργιαννη, ο Μιχάλης Φέστας, ο Βύρων Αντωνιάδης, η Εριφύλη Αράπογλου, και η  Μαρία Σαρρή.

Δείτε το τρέιλερ:

Ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ «1821 Πριν και Μετά: The Making of. Η προετοιμασία μιας μοναδικής έκθεσης»:

Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργης Μαγγίνης

Αφήγηση: Νίκος Παπαδόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Φωτεινή Τρυφεροπούλου

Σχεδιασμός και Μίξη Ήχου: Αναστάσιος Κ. Κατσάρης

Οργάνωση Παραγωγής: Νικολέττα Μέντη

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Μοντάζ: Κυριάκος Γκίκας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στάθης Γαλαζούλας

Σενάριο: Θωμάς Τσαλαπάτης & Κυριάκος Γκίκας

Παραγωγός: Κυριακή Βήρου

Σκηνοθεσία: Κ2

Διάρκεια: 50 λεπτά | Έτος Παραγωγής: 2021

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Μπενάκη: Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά»

Culture / Μουσείο Μπενάκη: Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά»

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει την εκδήλωση «Ξεδιπλώνοντας 100 χρόνια ιστορίας σε μία έκθεση» με την πρώτη παρουσίαση της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
«1821 πριν και μετά»: Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Culture / «1821 πριν και μετά»: Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Για 6 μήνες, 100 χρόνια ιστορίας θα αναπτυχθούν στα 3.500 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου της Πειραιώς, μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Πολιτισμός / Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.
THE LIFO TEAM
Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Πολιτισμός / Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Ο χαρακτήρας του αποτρόπαιου Αρτούρο Ούι, που δομήθηκε από τον συγγραφέα πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄», ερμηνεύεται στην παράσταση από τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ