Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού

Βανδάλισαν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Λονδίνο- δώρο του ρωσικού λαού Facebook Twitter
Η ζημιά στο άγαλμα, δεν πιστεύεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα.
0

Ένα άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Ντέπφορντ του νότιου Λονδίνου, το οποίο η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δώρισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέστη ζημιές σε απόπειρα ληστείας, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας λογαριασμός επισκευής χιλιάδων λιρών.

Η Millennium Quay, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του συγκροτήματος κατοικιών στην πλευρά του Τάμεση που περιβάλλει το άγαλμα, πρότεινε η ρωσική πρεσβεία να αναλάβει τον λογαριασμό. Η πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία και τον ηγέτη της βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη καμπή από τότε που ο Πούτιν έφτασε εκεί για να κάνει επίσημη επίσκεψη στο άγαλμα, στον Μεγάλο Πέτρο τον οποίο θεωρεί εθνικό ήρωα για την καθιέρωση της Ρωσίας ως ευρωπαϊκής δύναμης και διατηρεί ένα χάλκινο άγαλμά του στο γραφείο του.

Το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στο Ντέπφορντ, έχει φιλοτεχνήσει ο  Μιχαήλ Τσέμιακιν, ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Πούτιν, και τιμά το ταξίδι του νεαρού τσάρου στο Ντέπφορντ το 1698 για να μελετήσει την αγγλική ναυπηγική.

Η καταστροφή του αγάλματος δημιουργεί ένα λογαριασμό επισκευής του που όπως φαίνεται κανένας δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει και η ρώσικη πρεσβεία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο αν και το άγαλμα είναι δώρο του ρωσικού λαού.

Το συμβούλιο του Γκρίνουιτς δήλωσε ότι το άγαλμα είναι ευθύνη του εργολάβου, της Fairview Homes, στην οποία ανήκει το τμήμα του μονοπατιού του Τάμεση όπου βρίσκεται. Όλες οι πλευρές έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν.

Εν τω μεταξύ, το άγαλμα έχει εν μέρει σφραγιστεί με σανίδες και έχει περιφραχθεί, σε μια προσπάθεια, όπως υπέθεσαν πολλοί περαστικοί, να προστατευθεί από βανδαλισμούς που έχουν σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το άγαλμα είχε διακοσμηθεί με ουκρανική σημαία και κορδέλες στα ουκρανικά χρώματα. Ένας κάτοικος της περιοχής απείλησε να το βάψει μπλε και κίτρινο, σύμφωνα με τον Κόλμαν.

Ωστόσο, η ζημιά στο άγαλμα, δεν πιστεύεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Οι εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος έδειχναν δύο κουκουλοφόρους οι οποίοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν και ένα μικρότερο άγαλμα δίπλα σε αυτό του Μεγάλου Πέτρου. Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως η ληστεία συνδέεται με την Ουκρανία, μάλλον έγινε για να προμηθευτούν το υλικό και να το πουλήσουν.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει, και μάλλον δεν πρόκειται, καμία συζήτηση σχετικά με το αν το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου έχει σχέση με τον Πούτιν. Ο Κόλμαν είπε ότι ο Μεγάλος Πέτρος ήταν εκσυγχρονιστής της χώρας του και σήμερα δε μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
THE LIFO TEAM
Χάρις Αλεξίου – Όλια Λαζαρίδου στο θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση.
THE LIFO TEAM
World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα, για την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

Πολιτισμός / World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή

Δημιουργείται μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, που εκφράζει φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής και καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει, να ακούσει, να μάθει και να δράσει.
THE LIFO TEAM
Κινηματογραφικός Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του συγγραφέα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Πολιτισμός / Κινηματογραφικός Καμπανέλλης: Ένα αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του πολυσχιδούς Έλληνα δημιουργού, θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού, σεναριογράφου, δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη στην ταράτσα της Ταινιοθήκης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ