Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό στην Αίγυπτο εμπνευσμένο από τον θεό Δία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό στην Αίγυπτο εμπνευσμένο από τον θεό Δία Facebook Twitter
Αρχαιολόγοι εργάζονται στα ερείπια του ναού του Δία Κάσιου, μιας θεότητας που συγχωνεύει τον ελληνικό θεό και το όρος Κάσιο. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Ο Δίας, ο θεός του ουρανού της ελληνικής μυθολογίας, θεωρούνταν πανταχού παρών και παρατηρητής των υποθέσεων των ανθρώπων. Ωστόσο αν και δεδομένης της λατρείας του στον ελλαδικό χώρο πολλοί θεωρούν ότι ναοί του Δία βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα.

Μια νέα ανακάλυψη στην Αίγυπτο αμφισβητεί αυτή την αντίληψη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου γνωστοποίησε ότι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού εμπνευσμένου από τον Δία στη χερσόνησο του Σινά. Ο ναός τιμά τον Δία Κάσιο -μια θεότητα που συγχωνεύει τον ελληνικό θεό Δία και το όρος Κάσιο. Το βουνό βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας και συνδέεται με μια θρυλική μάχη που έλαβε χώρα μεταξύ του Δία και του τέρατος Τυφώνα για να αποφασιστεί ποιος θα κυβερνούσε το σύμπαν. (Ο Δίας κέρδισε με τη βοήθεια του έμπιστου κεραυνού του).

Γνωστό σήμερα ως Jebel Aqra, το Κάσιο όρος έχει συχνές καταιγίδες και έγινε σημαντικός τόπος λατρείας σε πολλές αρχαίες παραδόσεις. Ο συνδυασμός της λατρείας το θεού με το φυσικό περιβάλλον του όρους είναι "ένα παράδειγμα της κληρονομιάς της θρησκευτικής πολυπολιτισμικότητας στην αρχαιότητα" γράφει η Jerusalem Post. Στην ανακοίνωση, ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η ομάδα αναγνώρισε τον ναό του Δία Κασίου με τη βοήθεια των υπολειμμάτων ενός ζεύγους ροζ γρανιτένιων στύλων ύψους 2,5 μέτρων που κάποτε χρησίμευαν ως πύλη εισόδου του ναού. Οι κίονες πιθανόν να κατέρρευσαν λόγω σεισμού.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό στην Αίγυπτο εμπνευσμένο από τον θεό Δία Facebook Twitter
Τα ερείπια του ναού του Δία - Κάσιου. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια συλλογή από γρανιτένιους όγκους στο χώρο - πιθανότατα μέρος μιας σκάλας που επέτρεπε στους πιστούς να φτάσουν στο ναό.

Ο χώρος έχει ανασκαφεί και στο παρελθόν: Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Jean Clédat, ένας Γάλλος αιγυπτιολόγος που αναζητούσε χριστιανικά μνημεία στην Αίγυπτο, βρήκε ελληνικά γλυπτά στην τοποθεσία που ανέφεραν τον Δία Κάσιο. Ωστόσο, ο Clédat δεν ανέσκαψε ποτέ ολόκληρο τον χώρο -και τώρα οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Ανακάλυψαν εκ νέου την πέτρα που βρήκε ο Clédat και ανακάλυψαν μια παρόμοια πέτρα που φέρει ελληνικά γλυπτά, μαζί με ενδείξεις ότι οι ροζ πέτρες του ναού επαναχρησιμοποιήθηκαν σε άλλες κατασκευές. Ο Hisham Hussein, ο γενικός διευθυντής της ανασκαφής, δήλωσε ότι επί του παρόντος μελετά τους λίθους που ανακαλύφθηκαν και ότι θα πραγματοποιήσει μια φωτογραμμετρική έρευνα για να κατανοήσει τον υποκείμενο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ναού.

Επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής δείχνουν ότι ο ναός ανακαινίστηκε από τον Αδριανό (117-138 π.Χ.). Γνωστός για τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό πολιτισμό, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ανακαίνισε και άλλες κατασκευές σε όλη την αυτοκρατορία του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
THE LIFO TEAM
Χάρις Αλεξίου – Όλια Λαζαρίδου στο θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση.
THE LIFO TEAM
World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα, για την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

Πολιτισμός / World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή

Δημιουργείται μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, που εκφράζει φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής και καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει, να ακούσει, να μάθει και να δράσει.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ