Το αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Σαίξπηρ εκτιμάται ότι θα πιάσει 2,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία

Το αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Σαίξπηρ εκτιμάται ότι θα πιάσει 2,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία Facebook Twitter
Το First Folio περιλαμβάνει 36 έργα και το έχουν επιμεληθεί οι έμπιστοι συναδέλφοι του Σαίξπηρ John Heminges και Henry Condell. Φωτο: Sotheby's
0

Ένα σπάνιο αντίγραφο του πρώτου φόλιο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που συχνά αναφέρεται ως το σημαντικότερο βιβλίο της αγγλικής λογοτεχνίας, θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο, το οποίο τυπώθηκε πριν από σχεδόν 400 χρόνια, είναι ένα από τα λιγότερα από 20 αντίτυπα που έχουν απομείνει σε ιδιωτικά χέρια και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έως και 2,5 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Με την επιμέλεια των έμπιστων συνεργατών του Σαίξπηρ, Τζον Χέμινγκς και Χένρι Κόντελ, το φόλιο΄περιλαμβάνει 36 έργα, τα μισά από τα οποία δεν είχαν τυπωθεί ποτέ πριν.

Δεν σώζονται σύγχρονα χειρόγραφα των κειμένων του Σαίξπηρ και έτσι χωρίς το πρώτο φόλιο είναι πιθανό 18 έργα, μεταξύ των οποίων ο Μάκβεθ, η Τρικυμία και η Δωδέκατη Νύχτα, να είχαν χαθεί από την ιστορία.

Ο διαχωρισμός των έργων από τους Χέμινγκς και Κόντελ σε κατηγορίες όπως "κωμωδίες", "τραγωδίες" και "ιστορίες" διαμορφώνει ακόμη και σήμερα τις σύγχρονες ερμηνείες.

Πιστεύεται ότι η έκδοση είναι το μοναδικό αντίτυπο που έχει πρώιμη σκωτσέζικη προέλευση, αφού αποκτήθηκε για πρώτη φορά από την οικογένεια Γκόρντον στις αρχές του 17ου αιώνα. Στη συνέχεια πέρασε από γενιά σε γενιά στον εκτροφέα αλόγων ιπποδρομιών William Stuart Stirling-Crawfurd, του οποίου η υπογραφή φαίνεται κολλημένη στις σελίδες του φύλλου.

Στη συνέχεια το χειρόγραφο ανήκε στον πολιτικό ακτιβιστή και ιστορικό R W Seton-Watson, ο οποίος, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπερασπίστηκε την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και προώθησε την ανάδυση της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας. Τη δεκαετία του 1960 το φόλιο διέσχισε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στη συλλογή του Abel E Berland, στελέχους κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων και βιβλιόφιλου από το Σικάγο.

Το φόλιο περιλαμβάνει σημειώσεις, μουτζούρες, κηλίδες μελανιού και επισημάνσεις από τους ιδιοκτήτες του στο πέρασμα των αιώνων. Υπάρχουν θραύσματα προσευχών, στίχοι και μυστηριώδεις γραμμές από έναν "John Frasere" - που ζητάει ηράκλεια δύναμη "για να χτυπήσω αυτόν που άφησε την αγάπη μου να μου την κλέψουν ".

Από το φόλιο λείπει η περίφημη πρώτη σελίδα με την εικόνα του Σαίξπηρ, η οποία μπορεί να αφαιρέθηκε ή να εκλάπη με την πάροδο των ετών για να πλαισιωθεί ως πορτρέτο.

"Η εμφάνιση ενός Πρωτου Φόλιο του Σαίξπηρ στην αγορά είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός, με τόσο λίγα αντίτυπα να παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια", δήλωσε ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby's.

"Τυπωμένα πριν από σχεδόν 400 χρόνια, τα φόλιο είναι ένα σημαντικό αρχείο που διατήρησε για πάντα τη θρυλική παραγωγή του Σαίξπηρ, διασφαλίζοντας ότι πολλά από τα διάσημα έργα του δεν θα χαθούν στην ιστορία. Αυτό το αντίτυπο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό για τα ίχνη των προηγούμενων ιδιοκτητών στις σελίδες του, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους σε όλο το βιβλίο, υπενθυμίζοντάς μας ότι πρόκειται επίσης για ένα ζωντανό κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας που αποτυπώνει τους τρόπους με τους οποίους γενιές θαυμαστών του Σαίξπηρ έχουν εμπνευστεί από τον βάρδο".

Το αντίτυπο θα εκτίθεται στις γκαλερί του Sotheby's στο Λονδίνο έως τις 15 Ιουνίου, προτού βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 21 Ιουλίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Πολιτισμός / Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την χθεσινή εμφάνιση των Novoflot στην Αθήνα

Ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος Novoflot με έδρα το Βερολίνο επισκέφθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3. Απόψε η δεύτερη παράσταση.
NEWSROOM
Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Πολιτισμός / Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ