Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025;

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης Abu Dhabi Art 2021. Φωτο: Courtesy of Abu Dhabi Art
0

Στα χίλια σχεδόν τετραγωνικά μέτρα στα οποία εκτείνεται το Άμπου Ντάμπι, έδρα των της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και της βασιλικής οικογένειας η κατασκευή των μουσείων δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Μετά το αυστηρό lockdown της χώρας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει άλλα δυο μουσεία εκτός από το Γκουγκενχάιμ και το Εθνικό μουσείο Ζαγιέντ, αφιερωμένο στην ιστορία του Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004) που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της φυσικής και ανθρώπινης ιστορίας των ΗΑΕ που έχει σχεδιάσει ο Νόρμαν Φόστερ.

Τα δυο νέα μουσεία που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω θα γίνουν στη θέση των δυο μουσείων στο νησί Saadiyat, τα οποία επρόκειτο να σχεδιαστούν από τον Ταντάο Άντο και την Ζάχα Χαντίντ.

Στη διάρκεια της διετούς σχεδόν πανδημίας τα ΗΑΕ δούλευαν συστηματικά, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού και τυρισμού Mohamed Khalifa Al Mubarak και τα δυο νέα μουσεία είναι ήδη υπό κατασκευή, και όπως ανακοινώθηκε θα είναι μια συνέχεια της ιστορίας των ΗΑΕ.

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Απεικόνιση Guggenheim Abu Dhabi, που σχεδίασε ο Frank Gehry. Φωτ: Gehry Partners, LLP

«Στο Άμπου Ντάμπι υπήρξε μια πολύ σαφής και συνειδητή απόφαση να επενδύσουμε στον πολιτισμό και η επένδυση στον πολιτισμό δεν σημαίνει μόνο κτίρια. Επενδύουμε σε υποδομές, τόσο μαλακές όσο και σκληρές—είτε πρόκειται για ιδρύματα, μουσικά προγράμματα ή σχολικά προγράμματα».

Η επιβεβαίωση είναι ίσως απαραίτητη καθώς πολλοί αμφέβαλλαν αν, μετά από 14 χρόνια, θα χτιζόταν ποτέ το πλήρες συμπλήρωμα των μουσείων στο νησί Saadiyat. Η κατασκευή του  Γκουγκενχάιμ ήδη έχει υποστεί σκληρή κριτική για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υπήρχαν φήμες για τελματωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του μουσείου στη Νέα Υόρκη.

Το τρίτο μουσείο στο Saadiyat, το Εθνικό Μουσείο Zayed, πρόκειται να ανοίξει το 2023. Το μουσείο Saadiyat Island διαθέτει ήδη μια συλλογή από περισσότερα από 600 έργα τέχνης που καλύπτουν την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα. Οι συλλογές δεν θα οργανώνονται χρονολογικά. Αντίθετα, θα συνδεθούν με παγκόσμια θέματα όπως η αυγή της παγκοσμιοποίησης, η απεικόνιση της εξουσίας και η παράσταση του θεϊκού.  Η υπόλοιπη αναπτυσσόμενη πολιτιστική περιοχή Saadiyat και τα δυο νέα μουσεία θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2025. Για τα ΗΑΕ, το πολιτιστικό άνοιγμα είναι απαραίτητο αν θέλουν να ανοίξουν τη χώρα στον τουρισμό.

Μόλις τελείωσε η ετήσια έκθεση Abu Dhabi Art, όπως αποκαλείται η κορύφωση του προγράμματος εικαστικών τεχνών όλο το χρόνο. Η έκθεση συγκεντρώνει μια σειρά από τοπικές και διεθνείς γκαλερί που προσφέρουν έργα τέχνης προς πώληση, τα οποία παρουσιάζονται παράλληλα με εκθέσεις, παραγγελίες καλλιτεχνών και εγκαταστάσεις τόσο στην έκθεση όσο και σε ολόκληρο το εμιράτο. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν οι μεγάλες γκαλερί και αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά, η επιλογή των έργων είναι προσεγμένη, ούτε γυμνά ούτε έργα βλάσφημα.

Το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει άλλα τρία μουσεία. Γιατί θέλει να ανοίξουν μέχρι το 2025; Facebook Twitter
Το έργο Caravans, Gypsy Camp Near Arles, (Καραβάνια, Καταυλισμός Τσιγγάνων κοντά στην Αρλ), 1888, του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθεται ως δάνειο στο Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι. Φωτο: MUSÉE D’ORSAY/©DEPARTMENT OF CULTURE AND TOURISM ABU DHABI

Ο μόνος τρόπος να πειστεί κάποιος να φτάσει στο Άμπου Ντάμπι θα είναι η τέχνη. Το παράρτημα του Λούβρου με τη συμφωνία ΗΑΕ και γαλλικής κυβέρνησης με τους Άραβες να έχουν νοικιάσει τη χρήση του ονόματος «Λούβρο» για ένα μουσείο με έκταση 64.000τ.μ. θέλει να παίξει ρόλο διπλωματικό προφανώς υποστηρίζοντας το προφίλ των Εμιράτων στη Δύση και λειτουργώντας σαν σύνδεσμος με την Ευρώπη. Με μισθωμένο το όνομα του Λούβρου μέχρι το 2037, το νέο μουσείο έχει  νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο, και το Musée d’Orsay, το Κέντρο Georges Pompidou και τις Βερσαλίες, μεταξύ άλλων. Επίσης, το μουσείο έχει καταβάλει 750 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει  προσωπικό από τη Γαλλία για να επιβλέπει τα δανεισμένα έργα.

Το ίδιο σε μπορεί να συμβεί με το Γκουγκενχάιμ, από διπλωματικής απόψεως, οπότε τα σχέδια για νέα μουσεία, προφανώς οδηγούν στη σύναψη σχέσεων με μεγάλα μουσεία στον κόσμο προκειμένου να δανείσουν έργα στα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κελύφη και να γεμίσουν τους χώρους τους.

Το Αμπού Ντάμπι που φιλοδοξεί να πάρει τα πρωτεία από το Ντουμπάι θέλει να δημιουργήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια άλλες 15.000 θέσεις εργασίας και, προκειμένου να προσελκύσει ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, παρέχοντας ειδικά προνόμια. «Εάν είστε καλλιτέχνης, έχετε την ευκαιρία να ανθίσετε οικονομικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε πριν λίγους μήνες ο Μουμπάρακ σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα είναι ανοιχτή και ελεύθερη. Η πανδημία και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ωθούν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ν’ αποδεσμεύσουν την οικονομία του εμιράτου από το πετρέλαιο, με επενδύσεις στις κατασκευές μουσείων που φτάνουν τα 27 δισεκατομμύρια. Τα ΗΑΕ χρειάζονται πολλά μουσεία για να γίνουν προορισμός αλλά μάλλον ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για τον τουρισμό στον μεταπανδημικό κόσμο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από δεκαετίες δημιουργός του κόμικ Mutts, «ελευθέρωσε» τον χαρακτήρα του Guard Dog

Πολιτισμός / Mutts:«Ελεύθερος» πλέον ο σκύλος του θρυλικού κόμικ - Η συγκινητική αποκάλυψη του δημιουργού του

Ο σκιτσογράφος Patrick McDonnell αποφάσισε, τελικά, να κάνει το σωστό και να ακούει μια ολόκληρη κοινωνία που φωνάζει για τις αλυσίδες των σκυλιών και την εγκατάλειψή τους από τους κηδεμόνες τους
NEWSROOM
«Unboxing Callas»: Μία διαφορετική έκθεση στην ΕΛΣ με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας και την υποστήριξη της ΔΕΗ

Πολιτισμός / «Unboxing Callas»: Μία διαφορετική έκθεση στην ΕΛΣ με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας και την υποστήριξη της ΔΕΗ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ», η ΔEΗ στηρίζει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας καλλιτέχνιδας.
NEWSROOM