Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συμπληρωματικό προϋπολογισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στον νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ωστόσο οι πληροφορίες από τους οικονομικούς συντάκτες κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ.

«Η έννοια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι καθαρά τεχνική έννοια... Φαίνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, οι πολίτες με συνέπεια πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δημόσια τους ευχαριστώ για αυτό, και πάνε και πολύ καλά και οι επενδύσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε πως λόγω των παραπάνω δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν περισσότερες δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος κύκλος στην επιδότηση καυσίμων.

«Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε.

»Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» ξεκαθάρισε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άφησε ωστόσο και για την αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. «Προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο».

Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ» είπε χαρακτηριστικά.

Όλα στην ώρα τους, ήταν η απάντησή του δε και για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Τα καύσιμα είναι ένα ανοιχτό μέτωπο, μετά τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον είναι η τιμή της ενέργειας, του φυσικού αερίου. Κι έχουμε να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους στις αρχές του 2023» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να σας πω τι θα πούμε στη Θεσσαλονίκη και τι θα γίνει από το φθινόπωρο» είπε. «Όλα αυτά είναι μέτρα δισ. ευρώ και θέλει μία προσοχή».

Για το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων, κι αν αυτές θα γίνουν στην ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν ξέρει ακόμα και εξαρτάται από την εικόνα της οικονομίας και τις προοπτικές αυτής.

«Οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται όχι με εκλογικούς ή πολιτικούς λόγους, αλλά με σύστημα κι έχοντας πρώτα καλή εικόνα του προϋπολογισμού», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ