Η γρίπη των πτηνών και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτινάσσουν τις τιμές των αυγών παγκοσμίως

Η γρίπη των πτηνών και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν στα ύψη τις τιμές των αυγών παγκοσμίως Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης των πτηνών που έχουν εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία περιορίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες αυγών και αυξάνουν τις τιμές των βασικών τροφίμων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει τις αποστολές προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι υψηλότερες τιμές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους καταναλωτές, που βασίζονται στα αυγά ως πηγή χαμηλού κόστους πρωτεΐνης και ως υποκατάστατο του πιο ακριβού κρέατος.

Η ζήτηση εκτινάσσεται δε, αυτή την εποχή, γύρω από τις διακοπές του Πάσχα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η γρίπη των πτηνών έχει εξαφανίσει περισσότερα από 19 εκατομμύρια κοτόπουλα σε εμπορικές φάρμες των ΗΠΑ φέτος - στη χειρότερη επιδημία από το 2015-  εξαλείφοντας περίπου το 6% του σμήνους της χώρας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, από στοιχεία της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, υπάρχει το χειρότερο ξέσπασμά της  γρίπης των πτηνών, κατά το οποίο περίπου το 8% των πουλερικών που γεννούν αυγά, έχουν θανατωθεί. 

Όταν μολύνονται τα πουλερικά, ολόκληρα κοπάδια θανατώνονται για να περιοριστεί η ασθένεια, η οποία συχνά μεταδίδεται από άγρια ​​πτηνά. 

Ο θανατηφόρος ιός σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν τις πιο πρόσφατες προκλήσεις για τους προμηθευτές αυγών που παλεύουν επίσης με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας και σιτηρών, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και καλαμποκιού, αύξησε τις τιμές των σιτηρών, όπως ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Οι τιμές των αυγών αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, σύμφωνα με τους παραγωγούς, καθώς θα χρειαστούν μήνες για να ξαναρχίσουν οι εργασίες στα αγροκτήματα που εμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών.

Οι λοιμώξεις εμποδίζουν επίσης την εργασία σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται αυγά, για προϊόντα όπως σάλτσες, μείγματα κέικ κ.λπ.

«Η βιομηχανία των προϊόντων βρίσκεται σε γενικό πανικό», δήλωσε ο Μάρκους Ραστ, διευθύνων σύμβουλος της Rose Acre Farms, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αυγών στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο κοτόπουλα που γεννούσαν αυγά σε μια φάρμα της Αϊόβα που είχε μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, η οποία έχει και μονάδα επεξεργασίας.

Η Αϊόβα, η κορυφαία αυγοπαραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ, έχει πληγεί σοβαρά μετά την θανάτωση δύο κοπαδιών με πουλερικά, που το καθένα είχε περισσότερα από 5 εκατομμύρια κοτόπουλα ωοπαραγωγής.

Την Τετάρτη, η Νεμπράσκα είπε ότι ένα σμήνος άνω των 1,7 εκατομμυρίων ωοπαραγωγών ορνίθων θα θανατωθεί. Το τεράστιο μέγεθος τέτοιων επιχειρήσεων με πουλερικά επιταχύνει τον αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ, σε σύγκριση με την Ευρώπη όπου τα αγροκτήματα είναι μικρότερα.

Οι τιμές χονδρικής για τα μεγάλα αυγά στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 3 δολάρια ανά ντουζίνα τον Μάρτιο και έφθασαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, με τις τιμές αυξημένες σχεδόν κατά 200% από πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία δεδομένων Urner Barry.

Οι τιμές παρέμειναν κάτω από το ρεκόρ των 3,09 δολ. ανά ντουζίνα που είχε οριστεί στην αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, τα προϊόντα αυγών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Urner Barry.

Στη Γαλλία, οι τιμές χονδρικής των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 69% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το γαλλικό γραφείο FranceAgriMer. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυγά.

«Όταν παράγεις μαγιονέζα, είναι πολύ περίπλοκο αφού οι τιμές των αυγών αυξάνονται», δήλωσε ο Jean-Philippe Puig, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου αγροδιατροφής Avril, στον οποίο ανήκει η εταιρεία παραγωγής σάλτσας Lesieur.

«Πρέπει να απευθυνθείτε στα σούπερ μάρκετ και να τα πείσετε να δεχτούν αύξηση των τιμών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις εισαγωγές αυγών από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για να ενισχύσουν τις προμήθειές τους, μετά το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αλλά τώρα, οι εισαγωγές αυγών είναι μια λιγότερο βιώσιμη επιλογή, καθώς υπάρχουν εστίες (γρίπης των πτηνών) στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

«Μετατρέπεται σε μεγάλο βαθμό σε παγκόσμιο ζήτημα όσον αφορά τη συνολική έλλειψη», δήλωσε η Karyn Rispoli, της αγοράς αυγών Urner Barry. «Δυστυχώς τώρα όλοι έχουν έλλειψη εφοδιασμού».

Ωστόσο, η διατροφική αλυσίδα εφοδιασμού για τους αγοραστές, ειδικά της Μέσης Ανατολής, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Santosh Kumar, ο οποίος εισάγει αυγά για την Farzana Trading στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε ότι δεν γνωρίζει για αποστολές από την Ουκρανία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Farzana εισάγει αυγά από την Τουρκία, είπε.

Η Ουκρανία παρήγαγε 14,1 δισεκατομμύρια αυγά το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η παραγωγή είχε φτάσει στα 16,2 δισεκατομμύρια αυγά, περισσότερα από τα 15,7 δισεκατομμύρια που παράγονται στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό αυγών της ΕΕ, σύμφωνα με τον γαλλικό όμιλο βιομηχανίας αυγών CNPO.

Η Ουκρανία είναι τα τελευταία χρόνια ο κύριος προμηθευτής αυγών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των εισαγωγών, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής που αγόρασαν ουκρανικά αυγά πριν από τον πόλεμο προσπαθούν να βρουν προμήθειες αντικατάστασης στην Ευρώπη, δήλωσε ο Loic Coulombel, αντιπρόεδρος του CNPO.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη γρίπη των πτηνών στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε. «Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με τόσο μεγάλο όγκο ώστε να αντισταθμίσει το έλλειμμα».

Οι Γάλλοι παραγωγοί τροφίμων πιθανότατα θα μειώσουν την παραγωγή ορισμένων επεξεργασμένων προϊόντων ή θα προσαρμόσουν τις συνταγές τους για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των αυγών, δήλωσε ο Coulombel, ο οποίος παράγει περίπου 1 εκατομμύριο αυγά στις περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας της Γαλλίας.

Στο Green Bay του Ουισκόνσιν, η Liz Rehberg, ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου The Bakery, είπε ότι η τιμή για 15 ντουζίνες αυγά ανέβηκε στα 45 δολάρια από 26 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες. Σκέφτεται να αυξήσει τις τιμές ή να μειώσει τα μεγέθη των αρτοσκευασμάτων της.

Με πληροφορίες του Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ