Εκ νέου ανοίγει η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης της ορθής επιφάνειας ακινήτων προς τους δήμους.

 

Η δήλωση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα που ξεκαθάρισε ότι αυτή την φορά θα επιβάλλεται ένα πρόστιμο της τάξης του 20%.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αύριο Τετάρτη (15/9) «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

 

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Πέτσας «για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος». 

 

«Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη» ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής Υπουργός.

 

Την προηγούμενη φορά που είχε ανοίξει η πλατφόρμα, είχαν υποβληθεί πάνω από 2,75 εκατομμύρια δηλώσεις, για επιφάνειες συνολικού εμβαδού που άγγιζε τα 70 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Υπολογίζεται πως το μέτρο είχε αυξήσει τα ετήσια έσοδα των δήμων κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. 

 

Παρά ταύτα, εκτιμάται πως σημαντικό μέρος της επιφάνειας ακινήτων παραμένει αδήλωτο