Την εγρήγορση των αρχών έχει προκαλέσει το ξυλοφάγο έντομο «Xylotrechus chinensis» που προσβάλει τις μουριές στο κέντρο της Αθήνας με πολλές είτε να ξεραίνονται είτε να πρέπει να κοπούν. 

 

Σήμερα το πρωί, η δημοτική αρχή που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τις δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος προχώρησε σε κοπές δέντρων επί της οδού Βεντήρη δίπλα από το ξενοδοχείο Χίλτον. Στη συγκεκριμένη οδό υπάρχουν πάνω από 15 μουριές, από τις οποίες οι έξι προσβλήθηκαν από το ξυλοφάγο έντομο.

 

«Κατά πάσα πιθανότητα τα έντομα προϋπήρχαν, ωστόσο λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν τις συγκεκριμένες καταστροφές» αναφέρει μεταξύ άλλων  στο iefimerida.gr άνθρωπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

 

Το εν λόγω έντομο ξεκίνησε από την Κρήτη περίπου το 2017 και πλέον από το 2019 με 2020 παρατηρήθηκε και σε μουριές του Δήμου Αθηναίων. Από το σύνολο των 25.000 μουριών που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, περίπου 1.300 δέντρα έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

 

Από τα προσβεβλημένα δέντρα, στα 300-350 δέντρα (ποσοστό περίπου 1,5% του συνόλου των δέντρων) η προσβολή ήταν τέτοιου μεγέθους που είτε ξεράθηκαν είτε έπρεπε να κοπούν. Η κοπή και η αντικατάσταση των κομμένων δέντρων θα είναι σταδιακή, με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.