Όταν το τραμ το έσερναν άλογα στο χωματόδρομο της Μητροπόλεως

Όταν το τραμ το έσερναν άλογα στο χωματόδρομο της Μητροπόλεως Facebook Twitter
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και περιλαμβάνεται στο λεύκωμα "Aθήνα - η πόλη, οι άνθρωποι, τα γεγονότα".
0

Το τραμ με τον αριθμό 16 "Ιπποκράτους-Μητροπόλεως" έχει φτάσει στην πλατεία Συντάγματος προερχόμενο από τη Μητροπόλεως. Τα ιππήλατα τραμ πρωτοκυκλοφόρησαν στην Αθήνα το 1882. Βλέπουμε και τη διαφήμιση του εργοστασίου "Σάπων Π. Α. Σταθάτος & Σια" "εκ καθαρού ελαίου". Χωματόδρομοι παντού και τα "παράγωγα" των αλόγων εμφανή.

Αριστερά, το ισόγειο κτίριο λειτουργούσε ως πρόσοψη υπαίθριου θεάτρου, που υπήρχε την εποχή εκείνη επί της Μητροπόλεως 3. Το ίδιο κτίσμα βλέπουμε και σε φωτογραφία του 1889, όπου η λήψη από ψηλά μας επιτρέπει να δούμε το θέατρο από πίσω.


Υπάρχουν στοιχεία ότι το 1904 λειτουργούσε εκεί το θέατρο του Ευάγγελου Παντόπουλου, ενώ αργότερα, το 1916, κτίστηκε στη θέση αυτή το χειμερινό θέατρο "Διονύσια", γνωστό και ως θέατρο Κυβέλης.

Το κτίριο στη γωνία δεξιά ήταν η οικία του οικονομολόγου και πολιτικού Ανάργυρου Σιμόπουλου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών στο ξεκίνημα του 20ου αι. Στον τοίχο υπάρχει μαρμάρινη πινακίδα με την ονομασία "Πλατεία Συντάγματος" Το 1925, το κτίριο αυτό μετασκευάστηκε με προσθήκη ορόφου στο Μέγαρο Νικολούδη, που δυστυχώς κατεδαφίστηκε το 1963.

Σταυρ. Μπαλ.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Urban Culture / Ο Πέτρος Ξανθόπουλος ξανανοίγει τον Αρχάγγελο που ξενυχτούσε την Αθήνα

Στο after στέκι που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει και «ιατρείο ψυχών», εκεί όπου η μισή Αθήνα έχει τραγουδήσει Δημήτρη Μητροπάνο και Τζένη Βάνου και ας μην ήταν στα «ακούσματά» τους, ο άνθρωπος που εργάστηκε επί δώδεκα χρόνια πίσω από την μπάρα του αποφάσισε να συνεχίσει την ιστορία που έγραψε στη νύχτα της πόλης ο Σωτήρης Λαφαζάνης, ο οποίος χάθηκε αιφνίδια πριν από μερικούς μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ