Το συνεχιζόμενο θράσος της Πέμης Ζούνη
Όχι μόνο δε συνάντησε ποτέ ο Ανγκ Λι την Ζούνη, όχι μόνο δεν την σκηνοθέτησε ποτέ, αλλά δεν ξέρει τελικά ούτε καν ποια είναι. Κατά τα άλλα της φταίει τώρα η λάσπη

 

Πριν από λίγες ημέρες, σε παρέα δημοσιογραφική και καλλιτεχνική, βρέθηκα να υπερασπιζομαι την Πέμη Ζούνη. Όχι για τα απαράδεκτες ιστορίες που μας σέρβιρε περί σκηνοθεσίας απ' τον Ανγκ Λι, ούτε φυσικά για τις φωτογραφίες με φώτοσοπ που κυκλοφορούσαν όσο πρωταγωνιστούσε σε μια παράσταση που ψευδεπίγραφα έφερε το όνομα του Λι.

Την υπερασπίστηκα όταν κάποιος, σχεδον έξαλλος, τόνισε ότι αντί μετά τη μεγάλη ξεφτίλα της να κρύβεται σε κάποια σπηλιά, πρωταγωνιστεί -σα να μη συνέβη- τίποτα στο θέατρο. Δεν το ήξερα ότι ήταν ενεργή ως ηθοποιός και πραγματικά ένιωσα κι εγώ έκπληξη, όμως διαφώνησα για το ότι έπρεπε να κρυφτεί για πάντα. Εξάλλου πέρασαν τόσοι μήνες απ' τη γνωστή ξεφτίλα, όταν ο Ανγκ Λι διέψευσε ότι συνεργάστηκε ποτέ στη ζωή του μαζί της - ή ότι την είχε καν ακουστά. 

Η Ζούνη είχε υπονοήσει ότι ήταν θύμα κάποιας συνωμοσίας, την οποία φυσικά ποτέ δεν ξεσκέπασε. Ποτέ δεν απέδειξε την αθωώτητά της, ή την απάτη που έστησαν εις βάρος της, -ούτε φυσικά έπαιξε στην Χολιγουντιανή παραγωγή που διαφήμιζε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις της κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι έλεγε ψέματα για δεύτερη φορά- αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χάνει το δικαίωμα να εξασκεί την τέχνη της, ακόμα και με πιο ταπεινούς σκηνοθέτες απ' ό,τι θα ήταν ο Ανγκ Λι και ο Νικίτα Μιχάλκοφ. 

Όμως τώρα, με αφορμή τις παραστάσεις του Άμλετ που πρωταγωνιστεί, έδωσε μια συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της Φαίης Σκορδά (!) στην οποία βγαίνει κι από πάνω, λέγοντας επί λέξει:

«Νομίζω η ζωή μου συνεχίζεται από εκεί που είχε μείνει πριν το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, πέρα από τη λάσπη».

 

(από το 1:25)


Δυσάρεστο γεγονός; Λάσπη; Συγγνώμη αλλά νιώθω ηλίθιος που την περασμένη εβδομάδα σκεφτόμουν ότι ίσως είχε διδαχθεί κάτι απ' την όλη ντροπιαστική ιστορία. Απ' ό,τι φαίνεται, για όλα όσα συνέβησαν κατηγορεί όσους ξεσκέπασαν την ψεύτικη συνεργασία της, κι όχι τον εαυτό της που έμπλεξε σ' αυτήν την ιστορία. 

Ποια είναι η λάσπη; Ποιο είναι το ψέμα; Τον Φεβρουάριο που αποκαλύψαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη -χάρη στον Μανώλη Βαμβούνη φυσικά- ότι οι φωτογραφίες της με τον Ανγκ Λι ήταν φωτοσοπαρισμένες και πως σε καμία περίπτωση δεν είχε έρθει ο Λι στην Αθήνα για να την σκηνοθετήσει -ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΕΙΧΕ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ. Από τότε, η Ζούνη είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαλύψει την αλήθεια, αποδεικνύοντας ότι δεν έφταιγε αυτή. Δεν αποκάλυψε τίποτα έκτοτε, ούτε απέδειξε ότι όσα έλεγε δεν ήταν ψέματα. 

Πώς είναι δυνατόν να μιλάει για λάσπη -σχεδόν μεγαλόψυχα, πηγαίνοντας παρακάτω- όταν δεν ξεκαθάρισε ποτέ τι συνέβη και το πώς έφτασαν χιλιάδες θεατές να πληρώσουν για να δουν τη σκηνοθεσία του Ανγκ Λι την οποία η ίδια διαφήμισε - και που ποτέ φυσικά δεν πήραν οποιαδήποτε αποζημίωση;

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έφταιγε αυτή σε τίποτα και καθόλου (περίπτωση που απλά δεν υπάρχει) πώς είναι δυνατόν να λέει πως τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά στη ζωή και την νοοτροπία της; Σύμφωνα με τους -αναπόδεικτους μέχρι στιγμής- ισχυρισμούς της, κάποιοι Ασιάτες την κορόιδεψαν. Αν είχε συμβεί αυτό θα έπρεπε να έλεγε πως όλα άλλαξαν έκτοτε στη ζωή της, πως έγινε πιο σοβαρή, πως έψαχνε περισσότερο αυτά που της λένε, πως διπλοτσεκάρει αν την κοροϊδεύουν πριν, στην ουσία, κοροϊδέψει, ακόμα και άθελά της, η ίδια το κοινό, τα ιδρύματα που την εμπιστεύονται όπως ήταν το Μιχάλης Κακογιάννης, αλλά και τους συναδέλφους της. 

 

Το συνεχιζόμενο θράσος της Πέμης Ζούνη

 

«Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, πέρα από τη λάσπη», είπε, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πόσο μεγάλο είναι το θράσος της να διαφημίζει νέες δουλειές της παίζοντας το καημένο θύμα, που οι κακοί δημοσιογράφοι ξύπνησαν μια μέρα και κακολόγησαν επειδή έτσι τους ήρθε, χωρίς λόγο; Και πόσο δυσάρεστο