Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χατζιδάκις θέλησε να αφυπνίσει τον κόσμο για το φαινόμενο της δημοσιογραφίας του βόθρου που συμπυκνωνόταν στην εφημερίδα Αυριανή του Γιώργου Κουρή.

 

Όταν όμως σε εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987 μίλησε δημοσίως και ανοιχτά εναντίον της φτήνιας της εφημερίδας «που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας».

 

 

Ένα εξαιρετικό τρίλεπτο απόσπασμα - αξίζει να το ακούσετε. 

 

Tου είχε επιτεθεί πολλές φορές η Αυριανή με τον χειρότερο τρόπο, όπως και διάφορους άλλους, επινοώντας ειδήσεις και βρίζοντας. 

 

Η Αυριανή την επόμενη μέρα έπεσε ακόμα πιο χαμηλά, απαντώντας:

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

 

Για την ιστορία, την επόμενη μέρα η πολιτική "ελιτ" έδειξε την στήριξη της με δηλώσεις στον Κουρή και όχι στον Χατζιδάκι!

 

Οχι μόνο ο Λαλιωτης και ο Παγκαλος άλλα και πολλοί άλλοι, απο την Μελίνα Μερκούρη μέχρι τον Μανώλη Γλέζο.

 

Όλοι τους υποστήριξαν τον Κουρή...

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Επίσης για το συμβάν η Αυριανή έγραψε και αυτό:

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Ο πόλεμος συνεχίστηκε με διάφορα χτυπήματα κάτω απ' τη μέση.

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

 

Στα τέλη Ιουλίου του 1988, όπως διαβάζουμε στο μπλογκ του Νίκου Σαραντάκου, στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει απλώς να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες αλλά και οι Έλληνες στην Ελλάδα (το είπε πιο καθαρευουσιάνικα, ενώ επίσης υποστήριξε ατεκμηρίωτες απόψεις όπως για συρρίκνωση της γλώσσας). Σε απάντηση στο προεδρικό μήνυμα, ο Μάνος Χατζιδάκις έστειλε την εξής επιστολή:

 

Αγαπητή Αυγή,

με την ευκαιρία της 14ης επετείου "αποκαταστάσεως"της Δημοκρατίας ακούσαμε από τον ελληνολάτρη γλωσσολόγο Πρόεδρο μας κ. Σαρτζετάκη και το εξής εξωφρενικό: Οι Έλληνες να ανήκουν στην Ελλάδα. Και βέβαια το εξωφρενικό είναι στο ότι κατά τον Πρόεδρο μας, οφείλουμε να ανήκουμε. Τι ιδέα!

Σε ποιάν Ελλάδα κύριε Πρόεδρε; Στην Ελλάδα της αυθαιρεσίας, του κρατικού ερασιτεχνισμού, του εξογκωμένου παρακράτους, της αναλγησίας και του εξευτελισμού του ανώνυμου πολίτη, του με επίσημο πρόγραμμα καταποντισμού της αξιοπρέπειάς του, του ευνουχισμού της νεότητάς του;

Στην Ελλάδα με την εξοντωτική φορολογία για να καλυφθεί η ανικανότητα του κράτους να ασκήσει οικονομική πολιτική; Στην Ελλάδα της κομπίνας και της αστυνομολατρείας, της ταύτισης έθνους και κάθε κυβερνήσεως, ώστε σαν ο πολίτης αντιδρά να χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως αντεθνικός;

Στην Ελλάδα των Γούκων, των οπλοφορούντων Κουρήδων και Μιχαλόπουλων, των εμπρηστών, του ανεκδιήγητου κ. Τόμπρα, της ρυπαρότητας και της συνεχώς "αθώας" Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω;

Όχι κ. Πρόεδρε. Όσοι ξεφύγαμε από τις "στοργικές θωπείες" της μητρός Ελλάδος και μείναμε ελεύθεροι, θα διδάξουμε και τους άλλους να γίνουν ελεύθεροι και να μην ανήκουν πουθενά. Κάθε σοβαρός Έλληνας οφείλει ν" αντιδράσει στην μεσαιωνικής προθέσεως – συγχωρέστε με – ρήση σας. Οι Έλληνες πολίτες δεν ανήκουν. Φροντίσατε να κάνετε την προεδρική σας θητεία πιο σεμνά και δίχως μεγαλοστομίες.

Γιατί η Ελλάδα σας κ. Πρόεδρε αρχίζει να μας αρρωσταίνει.

  

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην Αυγή, στο φύλλο της 28ης Ιουλίου 1988. Πανομοιότυπη, εκτός βέβαια από την προσφώνηση, φαίνεται πως ήταν και η επιστολή στην Καθημερινή. Ο Γούκος ήταν τοκογλύφος που είχε στήσει παρατράπεζα στα Γιάννενα. Εκείνες τις μέρες είχε γίνει η δίκη του, στην οποία καταδικάστηκε μεν αλλά σχεδόν αποθεώθηκε από τους συμπολίτες του. Τον Τόμπρα θα τον θυμάστε, ο Μιχαλόπουλος πρέπει να είναι ο Γρηγόρης, ο εκδότης της ακροδεξιάς Ελεύθερης Ώρας (αργότερα καταδικάστηκε για εκβιασμούς), ενώ Κουρήδες ήταν οι εκδότες της Αυριανής -δεν θυμάμαι τι είχε γίνει με την οπλοφορία τους.

 

Την άλλη μέρα, πάντως, η εφημερίδα «των Κουρήδων», η Αυριανή, δημοσίεψε το ακόλουθο σεμνό σχόλιο που ζητώ προκαταβολικά συγνώμη που το αναδημοσιεύω.

 

Ξαναχτύπησε ο Μάνος...

Ο γνωστός κύναιδος Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος γύρευε πόσα νέα παιδιά έχει «καταστρέψει» με το χρήμα που διαθέτει, για να ικανοποιεί τις ανώμαλες ορέξεις του , ξαναχτύπησε!

Με αφορμή την πολύ σωστή δήλωση του Σαρτζετάκη, «Οι Έλληνες πρέπει ν" ανήκουν στην Ελλάδα» και να μην πουλιώνται στους ξένους, σαν ορισμένους γνωστούς πολιτικάντηδες, φίλους του.... αξιότιμου κυρίου Μάνου, έστειλε στην... ανόητη «Αυγούλα» επιστολή, με την οποία ο... αρχικύναιδος προτρέπει τους Έλληνες να μην ...ανήκουν πουθενά!!...

Δεν μας εκπλήσσει η ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ του εν λόγω υποκειμένου, γιατί ξέρουμε πως αυτός ο κύριος ή... κυρία, έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή του μέσα στο ΒΟΥΡΚΟ και τη ΒΡΩΜΙΑ, απόδειξη πως εδώ και λίγο καιρό, προέτρεπε από τις στήλες γνωστού γυναικείου περιοδικού τις κόρες, τις αδελφές και τις γυναίκες μας να γίνουν... ΛΕΣΒΙΕΣ, φοβόμαστε, μόνο μήπως κανένας... μουστακαλής χάσει την ψυχραιμία του και τον κάνει μαύρο στο ξύλο...

 

Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε η Αυριανή εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;
"Φυσικά, σήμερα, 28 χρόνια μετά από τα γεγονότα και 21 χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Χατζιδάκι" γράφει ο Σαραντάκος, "όλοι θυμούνται, αγαπούν και τιμούν τον συνθέτη ενώ κανείς δεν θυμάται τους χυδαίους επικριτές του"

Κι  όμως. Ο υβριστής του, παρ' ό,τι είχε πολλά τρεξίματα με τη δικαιοσύνη, έχει πάντοτε κανάλια (που ενίοτε κλείνουν χωρίς να πληρώνουν τους εργαζομένους), εφημερίδες, και μιντιακούς ομίλους. Και έμμεση εξουσία, αλλάζοντας πάντα συμμαχίες κατά την κρίση του...