Η «θετική ιστορία» του Ζακ Κωστόπουλου: όταν το 2010 μίλησε με θάρρος για τον HIV

Η «θετική ιστορία» του Ζακ Κωστόπουλου: όταν το 2010 μίλησε με θάρρος για τον HIV Facebook Twitter
«Αρνούμαι να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να κρυφτώ για να πάρω φάρμακα. Αν πίνω καφέ με έναν φίλο μου και χτυπήσει το ξυπνητήρι, θα πάρω το φάρμακό μου, καθώς μιλάμε».
0

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ζακ Κωστόπουλος πεθαίνει έχοντας ξυλοκοπηθεί άγρια, μέρα-μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Με την ακτιβιστική του δράση και την καλλιτεχνική του υπόσταση μέσω της drag περσόνας του, της Zackie Oh, ο Ζακ ήταν ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της LGBTQI+ κοινότητας. 

Ο Ζακ ήταν οροθετικός και μέσα από τα κείμενά του και τη φυσική του παρουσία υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που πάλευαν καθημερινά για την καταπολέμηση του στίγματος και κυρίως για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με όλες τις τελευταίες ιατρικές και κοινωνικές εξελίξεις γύρω από τον ιό HIV.

Το 2010 είχε παραχωρήσει μια on camera συνέντευξη στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, που αποτελεί το υλικό της ταινίας «Ζακ Κωστόπουλος - Μια θετική ιστορία». Η συνέντευξή του είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του Χατζημιχαηλίδη, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη τη μαρτυρία του.

Παρόλο που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, οι ιατρικές εξελίξεις στο θέμα του HIV είναι ραγδαίες (πλέον οι φαρμακευτικές αγωγές για τους οροθετικούς έχουν απλουστευθεί ακόμα περισσότερο, ισχύει επίσημα το U=U, δηλαδή ότι όταν κάποιος έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι μη μεταδοτικός, ενώ έχει κυκλοφορήσει και η PrEP, η προληπτική φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από τον HIV που έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των νέων λοιμώξεων). Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο περισσότερο θάρρος χρειαζόταν για τον Ζακ να βγει τότε μπροστά και να μιλήσει ανοιχτά για τη δική του ιστορία.

Η «θετική ιστορία» του Ζακ Κωστόπουλου: όταν το 2010 μίλησε με θάρρος για τον HIV Facebook Twitter

«Το θέμα του HIV το ζω από το 2009. Πριν από αυτό γνώριζα κάποια πράγματα αλλά πολύ επιφανειακά. Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα, πέρα από το να διαβάσω πέντε ενημερωτικά φυλλάδια που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου. Το 2009 που έμαθα ότι είμαι οροθετικός άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο, να το διερευνώ, να δω τι υπάρχει στην Ελλάδα, αν υπάρχουν οργανώσεις, σύλλογοι» ξεκινά να λέει, περιγράφοντας τη σχέση του με τον ιό.

«Τη στιγμή που κόλλησα δεν ήξερα ότι έκανα σεξ με οροθετικό. Πολύ πιθανόν να μην το γνώριζε και ο ίδιος. Το έμαθα αργότερα. [...] Το από ποιον κόλλησα για μένα δεν έχει καμία σημασία. Έψαξα μεν να βρω πώς έγινε, αλλά καθαρά πληροφοριακά, για να ξέρω τι μου γίνεται. Έκανα σεξ χωρίς προφύλαξη και κόλλησα. Όταν μιλάμε για συναινετικό σεξ, είναι πάντα ευθύνη και των δύο. Δεν μπορείς να καταλογίσεις μόνο στον άλλο ευθύνες».

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Ζακ περιγράφει τον σκληρό τρόπο με τον οποίο του ανακοινώθηκε ότι είναι οροθετικός, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων δεν του έλεγαν τι έχει. Παράλληλα, περιγράφει με τον πιο συγκροτημένο και αισιόδοξο τόπο τις αντιδράσεις της οικογένειάς του και των γύρω του, όταν αποφάσισε να κάνει coming out ως οροθετικός.

«Αρνούμαι να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να κρυφτώ για να πάρω φάρμακα. Αν πίνω καφέ με έναν φίλο μου και χτυπήσει το ξυπνητήρι, θα πάρω το φάρμακό μου, καθώς μιλάμε, ως κάτι πολύ φυσιολογικό, όπως θα έπαιρνα ένα Depon αν είχα πονοκέφαλο. Δεν θεωρώ ότι είναι ντροπή» καταλήγει.

Info

Η ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια θετική ιστορία» των Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και Δημήτρη Παπαθανάση θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι), την Κυριακή 9/6 στις 20:00, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών. Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο «Ορφανά φάρμακα» (παραγωγή: PRAKSIS). Είσοδος ελεύθερη.

 

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, είναι ιδρυτής του shortfilm.gr, της t-short και εμπνευστής του φεστιβάλ.

 

Μπορείτε να δείτε όλη την ταινία μέσω του LIFO.gr, από τη Δευτέρα το μεσημέρι.

 

Lgbtqi+
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη με τον Έλληνα γιατρό που κατάφερε να περιορίσει τα νέα κρούσματα HIV στη Νέα Υόρκη

Τech & Science / Συνέντευξη με τον Έλληνα γιατρό που κατάφερε να περιορίσει τα νέα κρούσματα HIV στη Νέα Υόρκη

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης εξηγεί πώς η προληπτική φαρμακευτική αγωγή για τον HIV (PrEP) καταφέρνει να δώσει τέλος στην επιδημία του HIV στη Νέα Υόρκη, μετά από τρεις δεκαετίες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος, αντισυμβατική φωτογράφος - είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας

Φωτογραφία / Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος φωτογράφος-είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας

Η φωτογράφος της Νέας Υόρκης και των ανθρώπων της, της οποίας η πραγματική ταυτότητα αποκρυπτόταν για έναν σχεδόν αιώνα, με χιούμορ και επαναστατική προσέγγιση έθεσε τα ζητήματα ταυτότητας πέρα από τις αποδεκτές συμπεριφορές της εποχής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Lgbtqi+ / Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Μια εποχική λεσβιακή κοινότητα δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο, από γυναίκες που φθάνουν στο νησί από όλο τον κόσμο. Η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου καταγράφει την ιστορία της Ερεσού, έχοντας ζήσει την ακμή (και την πτώση) της από πρώτο χέρι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Bearly Athens: Χορεύοντας για μια εβδομάδα με τις αρκούδες της Αθήνας

Lgbtqi+ / Bearly Athens: Χορεύοντας με τις αρκούδες της Αθήνας

Για πρώτη φορά οι bears της πόλης συγκεντρώθηκαν για να διοργανώσουν μια εβδομάδα με καθημερινά πάρτι προκειμένου να ενδυναμώσουν την κοινότητά τους, να καταρρίψουν στερεότυπα ομορφιάς, να βρεθούν σε ένα drag brunch, να χορέψουν πολύ με italo disco και techno, με την ντόπια queer rave σκηνή στα decks και με ονόματα που έχουν περάσει απ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, χωρίς να αποκλείουν κανέναν από την εξτραβαγκάντζα τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Lgbtqi+ / Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Κακό timing και απολύτως δικαιολογημένη η οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: η Ρήγκαν είχε αρνηθεί να βοηθήσει ακόμα και τον στενό φίλο της οικογένειας και διάσημο θύμα του AIDS, Ροκ Χάτσον
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
POLICE PRIDE

Οπτική Γωνία / Καλώς λοιπόν κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» στο Athens Pride οι ένστολοι αστυνομικοί;

Η αρνητική απάντηση του Athens Pride στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών για επίσημη συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις πυροδότησε πολλές συζητήσεις και αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή να σκεφτούμε τι είδους Pride θέλουμε τελικά, και όχι μόνο στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ