Η Ρούλα Πατεράκη ανάβει το «Φως του Γκαζιού» στο θέατρο «Χυτήριο»

Aπό Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου "Tο φως του γκαζιού", ένα νουάρ θρίλερ το οποίο έγινε μύθος τόσο στη σκηνή όσο και στις κινηματογραφικές μεταφορές του, ανεβαίνει στις 14 Δεκεμβρίου στο Θέατρο «Χυτήριο», πρωτότυπα γραμμένο από τη Ρούλα Πατεράκη, έχοντας ως αφορμή το ομώνυμο κείμενο του Άγγλου συγγραφέα Πάτρικ Χάμιλτον.

 

Έντονη και δυνατή η ιστορία της γυναίκας που βασανίζεται ψυχολογικά στα όρια του σαδισμού από τον άντρα της. Ο σύζυγος της Πόλα την εγκαταλείπει κάθε βράδυ και όταν εκείνη μένει μόνη στο σπίτι όσα συμβαίνουν την οδηγούν να αμφιβάλλει για την πνευματική και συναισθηματική της ισορροπία.

Δεν μπορεί να εξηγήσει πώς εξαφανίζονται αντικείμενα, τους ήχους που ακούγονται από την αποθήκη και το πώς τρέμει το φως του γκαζιού.

Οι απορίες της και η αγωνία μεγαλώνουν με την εμφάνιση του επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ.

Μια ιστορία με έντονο σασπένς και δυνατά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

"Το φως του γκαζιού" - "Gaslight", γράφτηκε το 1938 από τον Πάτρικ Χάμιλτον, συγγραφέα της "Θηλιάς" - "Rope" .

 

Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί στη σκηνή με τον τίτλο "Το φως που προδίδει" το 1941 από τον θίασο Κοτοπούλη με τη Ρίτα Μυράτ και τον Γιώργο Παππά, το 1953 από το θίασο Κατερίνας με την Κατερίνα και τον Μάνο Κατράκη με τον τίτλο " Το φως του γκαζιού", το 1964 από την Αντιγόνη Βαλάκου με τον τίτλο "Εφιάλτης", το 1988 από την Κάκια Αναλυτή, τον Κώστα Ρηγόπουλο και τον Πέτρο Φυσσούν.

Παραμένει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του Μπρόντγουαίη. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Γουεστ Εντ από το Old Vic.

Μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη το 1940 από τον Θόρολντ Ντίκινσον και τη δεύτερη το 1944 από τον Τζορτζ Κιούκορ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν σε ένα ρόλο που της χάρισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της.

ΠΟΤΕ14/12/2012 - 31/01/2013
ΠΟΥΧΥΤΗΡΙΟ
ΣκηνοθεσίαΡούλα Πατεράκη
ΠαίζουνΒάσια Παναγοπούλου, Γιώργος Κέντρος, Λαέρτης Βασιλείου, Δώρα Στυλιανέση, Ευανθία Κουρμούλη
Οδηγός Θεάτρου