«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει»: Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους στην ΕΛΣ

Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το έργο αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής.

The LiFO team, 13.12.2021 | 10:46

Το σπινθηροβόλο «μικρό μιούζικαλ» Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση.

 

Το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 και για 15 μοναδικές παραστάσεις, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε έξι πόλεις της Ελλάδας.

 

Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή λαμπερών λυρικών ερμηνευτών με τη συμμετοχή πενταμελούς μουσικού συνόλου. Η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.

 

Μια φορά κι έναν καιρό…

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία… Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο: Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα» που τους παρουσιάζει η Μούσα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά…

 

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει γράφτηκε το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994. Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το έργο αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης.

 

Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, το λιμπρέτο ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός / Παύλος Πανταζόπουλος (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός)

 

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους

Νίκος Κυπουργός

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

 

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

21, 22, 23, 24, 26, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2021

 

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30

21, 22, 23, 24 Δεκεμβρίου 2021

 

Κυριακάτικες παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 19.30

19, 26 Δεκεμβρίου 2021

 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος (με τη συνεργασία του συνθέτη)

Μεταγραφή για μικρό σύνολο: Χαράλαμπος Γωγιός

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικό – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ελεάνα Τσίχλη

Ερμηνεύουν: Χάρης Ανδριανός / Παύλος Πανταζόπουλος, Βάσια Ζαχαροπούλου, ΔημήτρηςΝαλμπάντης

Συμμετέχει πενταμελές μουσικό σύνολο

 

 

Περιοδεία σε έξι πόλεις της Ελλάδας

To έργο Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει θα περιοδεύσει σε έξι πόλεις της Ελλάδας από τις 7 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2022. Αναλυτικά, το πρόγραμμα της περιοδείας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 7, 8, 9 Ιανουαρίου 2022

Θεσσαλικό Θέατρο, Θέατρο «Κώστας Τσιάνος», Λάρισα – 11 Ιανουαρίου 2022*

Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», Καβάλα – 13 Ιανουαρίου 2022*

Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας – 15 Ιανουαρίου 2022*

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Ιωάννινα – 17 Ιανουαρίου 2022*

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα – 19 Ιανουαρίου 2022*

* Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.