Οι Silent Move συνοδεύουν μουσικά το αριστούργημα του F. Murnau Nosferatu

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στο Τριανόν

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 5.1.2014 | 12:09

 

 

 Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 (παραμονή των Φώτων) στις 10 το βράδυ, οι Silent Move ,Γιάννης Παξεβάνης και Βασίλης Τζαβάρας, συμπράττουν με τους Ορέστη Ζαφειρόπουλο και Γιώργο Κατσάνο και επενδύουν μουσικά το "Nosferatu" του F. Murnau.

Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τη συνύπαρξη του ακουστικού με τον ηλεκτρικό ήχο και τα εφέ δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στο κλασικό θρίλερ του 1922. Η μουσική πότε ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό και πότε τονίζει διακριτικά τις λεπτές αποχρώσεις της ταινίας. Οι μουσικοί είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το έργο, εναλλάσσοντας ρόλους κατά τη διάρκεια της παράστασης και παίζοντας άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε αφαιρετικά.

Οι Silent Move δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2009 μια από τις πρώτες ταινίες που επένδυσαν μουσικά ήταν το "Nosferatu"του F. Murnau. Στη συνέχεια, και μετά από πολλαπλές live παρουσιάσεις του "Nosferatu", διοργάνωσαν στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ το διήμερο Φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά» (Silent Move, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μοσχούτης και Γιώργος Κατσάνος) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στην ταινία "The passion of Joan of Arc" του C. Dreyer. Μετά τη συμμετοχή τους στο In Mute Festival που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Οκτώβριος 2013) όπου παρουσίασαν την ανάγνωσή τους στην ταινία του Jean Epstein "The fall of the house of Usher" αλλά και την σύμπραξή τους με τη γιαπωνέζα φωτογράφο Haruna Kawanishi στο πλαίσιο του Athens Photo Festival (Γκαλερί Ανάμεσα) και με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους CD (από την Triple Bath) οι Silent Move επιστρέφουν στο ΤΡΙΑΝΟΝ και στο "Nosferatu". Silent Move: Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρες, tapes, loops Βασίλης Τζαβάρας – πιάνο, κιθάρα, tapes, loops Ορέστης Ζαφειρόπουλος – τσέλο, φλογέρα μπάσο Γιώργος Κατσάνος – analog synth, loops, vibradoneon, πιάνο, mellotron