Στο Everything you always wanted to know about sex* but were afraid to ask ο Γούντι Άλεν αγόρασε από τον Έλιοτ Γκουλντ τα δικαιώματα του ομώνυμου βιβλίου του ψυχιάτρου Ντέιβιντ Ρούμπεν, μιας εγκυκλοπαίδειας του σεξ, διατυπωμένης υπό τη μορφή ερωτήσεων. Φυσικά, η διασκευή του καθόλου στα σοβαρά δεν πήρε το ζήτημα του σεξ, απλά χρησιμοποίησε μερικές ερωτήσεις από το βιβλίο ως αφορμή για ξεκαρδιστικά σκετσάκια, με κορυφαίο εκείνο το αλησμόνητο με τον Τζιν Γουάιλντερ, τον Τίτο Βανδή και την Ντέζι, την αφράτη προβατίνα.

 

Ο λόγος που το αναφέρουμε είναι επειδή και το σπονδυλωτό Les Fantasmes των Νταβίντ και Στεφάν Φανκινός αντλεί έμπνευση από έξι σεξουαλικά φετίχ, για να στήσει κωμικές βινιέτες. Φυσικά, η ευρηματικότητα, ο κωμικός χρονισμός, η σπαρταριστή εκφορά του λόγου και η προσεγμένη διανομή στο σινεμά του Γούντι είναι για τους Φανκινός ένα απρόσιτο ιδανικό, κάτι σαν το φως του πράσινου φάρου για τον Γκάτσμπι.

 

Από τα σκετσάκια ξεχωρίζει το πρώτο στη σειρά, ένα γουντιαλενικής σύλληψης ανέκδοτο όπου μια γυναίκα προτείνει στον σύζυγό της να κάνουν roleplaying για να αναβαθμίσουν τη σεξουαλική τους ζωή κι ο δεύτερος καταλήγει να του αρέσει τόσο πολύ να υποδύεται ρόλους που παρατά τη δουλειά του κι εγγράφεται σε δραματική σχολή.

 

Αν σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή η ταινία αποτελεί ριμέικ του αυστραλιανού The Little Death, το οποίο είχε γνωρίσει κι ένα ισπανικό ριμέικ πριν μερικά χρόνια - εξελίσσονται σε μάστιγα αυτά τα ριμέικ κωμικών σουξέ σε άλλες γλώσσες. Οι «δανεικές» ιστορίες είναι εμφανώς καλύτερες από τις πρωτότυπες, ωστόσο η εύθυμη διάθεση, οι καλές μουσικές επιλογές και η αποφυγή χοντράδων που βλέπουμε συχνά σε γαλλόφωνες κωμωδίες διασφαλίζουν μια στοιχειωδώς ψυχαγωγική έξοδο σε θερινό σινεμά.