Έχοντας ήδη κάνει μια βουτιά στο παρελθόν με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, το Diamonds in the sky, που αφορούσε τον Jazz FM, ο Μελέτης Μοίρας επιστρέφει με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ακόμα μία εναλλακτική πολιτιστική ανάμνηση.

 

Ο λόγος για το περιοδικό «Βαβέλ» και το φεστιβάλ που γέννησε. Αμφότερα συνέβαλαν στην απενοχοποίηση και στην ενηλικίωση της επονομαζόμενης ένατης τέχνης εντός των ελληνικών συνόρων. Πριν από τη Βαβέλ η κοινή γνώμη θεωρούσε την ανάγνωση κόμικ μια αποκλειστικά παιδική δραστηριότητα. Χωρίς αυτή θα ήξερε πολύ λιγότερος κόσμος ποιος είναι ο Μίλο Μανάρα ή ο Ενκί Μπιλάλ.

 

Από κινηματογραφική σκοπιά, το ντοκιμαντέρ έχει ενδιαφέρον. Δεν θα βρεις μόνο ασώματες κεφαλές που μιλούν, π.χ. έχει εμβόλιμα ιντερλούδια με αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά πονήματα του Κωστάκη Ανάν σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον ανατρεπτικό χαρακτήρα του αντικειμένου του. Το ζήτημα είναι ότι αυτήν τη φορά το αρχειακό υλικό είναι πιο φτωχό, οι καταθέσεις των συμμετεχόντων επαναλαμβάνονται –το πρώτο εικοσάλεπτο ακούγεται ακριβώς το ίδιο πράγμα σε παραλλαγή‒ και γενικώς μαθαίνουμε πολύ περισσότερα για τους ίδιους τους συνεργάτες και για το αποτύπωμα του περιοδικού παρά για το ίδιο το περιοδικό και το περιεχόμενό του.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένα ντοκιμαντέρ ειδικού κοινού που ποντάρει πιο πολύ στον παράγοντα της νοσταλγίας και απευθύνεται σε φαν που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.