Η Αμίρα είναι μια δεκαεπτάχρονη Παλαιστίνια. Ο μπαμπάς της εκτίει την ποινή του σε φυλακή του Ισραήλ, ευρισκόμενος εκεί πολύ πριν γεννηθεί η Αμίρα, την οποία η μαμά της συνέλαβε με λαθραία μεταφορά του σπέρματος του μπαμπά από τη φυλακή – μια πρακτική που, όπως μαθαίνουμε στους τίτλους τέλους, ακολουθείται και στην πραγματικότητα στη δοκιμαζόμενη περιοχή.

 

Η Αμίρα πληροφορείται ότι αυτός που αποκαλεί μπαμπά δεν είναι βιολογικός της πατέρας με έναν τρόπο που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, καθώς το σενάριο βασίζεται στις ανατροπές του. Μετά την αποκάλυψη, ο περίγυρός τους θεωρεί ότι μάνα και κόρη τούς ντρόπιασαν, με την αλήθεια να φέρνει αναπάντεχες εξελίξεις.

 

Η ταινία του Μοχάμεντ Ντιάμπ, που συμμετείχε στους Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας πέρσι, έχει βαθμολογία 2,7 στο ΙΜDb. Η χαμηλή αυτή βαθμολογία της δεν σχετίζεται καθόλου με την ποιότητά της, απλώς ένα κομβικό στοιχείο του σεναρίου προκάλεσε την οργή της παλαιστινιακής κοινότητας, που έκανε λόγο για σιωνιστική προπαγάνδα και οδήγησε εκατοντάδες χρήστες να κάνουν λογαριασμούς απλώς για να τη βαθμολογήσουν με 1. Όταν (και αν) δείτε την ταινία, βέβαια, και διαβάσετε τι ακριβώς είναι αυτό που εξόργισε μια μεγάλη μερίδα τους, ενδεχομένως να εξοργιστείτε κι εσείς.

 

Εκτός από το παραπάνω εξωκινηματογραφικό ιντερνετικό δράμα, υπάρχει και το δράμα της ταινίας, το οποίο ο Ντιάμπ διαχειρίζεται με όρους σκληρού λαϊκού μελοδράματος: η ηρωίδα που δοκιμάζεται από τη μοίρα και τον κοινωνικό της περίγυρο, οι υπερτονισμένες ερμηνείες, οι δακρύβρεχτοι διάλογοι.

 

Στο τελευταίο τέταρτο, η σχηματικότητα του οποίου μόνο εντός της μελοδραματικής συνθήκης μπορεί να δικαιολογηθεί, ο Ντιάμπ καταλήγει ότι για όλα τα δεινά που συμβαίνουν μεταξύ των δύο λαών φταίει το μίσος –σοκ και δέος‒ και επιχειρεί ατυχώς να μετατρέψει την Αμίρα σε οσιομάρτυρα και σύμβολο. Τουλάχιστον ενορχηστρώνει τις σκηνές και κινηματογραφεί με έναν τρόπο που υπερβαίνει τη συνήθη, ψυχαναγκαστικά στεγνή φεστιβαλική αισθητική και παραπέμπει σε σινεμά ευρύτερου κοινού και πιο mainstream ευαισθησίας – όχι τυχαία, τον προσέλαβε η Marvel για να γυρίσει επεισόδια του «Moon Knight».