Μετά το δεξιοτεχνικό, αν και φλύαρο δράμα για το Ολοκαύτωμα, Paradise, ο Ρώσος σκηνοθέτης με την άνιση καριέρα και την εγνωσμένη αξία Αντρέι Κοντσαλόφσκι επιστρέφει με το τιμημένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας του 2020 Αγαπητοί Σύντροφοι, ένα σφιχτοδεμένο χρονικό μιας φαινομενικά απροσδόκητης απεργίας στη Σοβιετική Ένωση του Νικίτα Χρουστσέφ, με ιστορικές λεπτομέρειες, ρεαλισμό και συγκίνηση όσο εξελίσσεται η πλοκή.

 

Πρωταγωνίστρια είναι η Λιουντμίλα, μια αφοσιωμένη αξιωματούχος, νοσταλγός του Στάλιν και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ερωμένη του παντρεμένου αφεντικού της και ζει με τα προνόμια που της παρέχει η θέση της. Όταν ξεσπά μια απεργία στο τοπικό εργοστάσιο, στην οποία συμμετέχει και η νεαρή κόρη της, η κατάσταση ξεφεύγει. Αναζητώντας την, η Λιουντμίλα θα έρθει αντιμέτωπη με την κρατική βία και τη συγκάλυψη φρικτών εγκλημάτων. Ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει, τα πιστεύω της αρχίζουν να κλονίζονται, ενώ η ζωή της θα αλλάξει ριζικά.

 

Η ταινία βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα του 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέστειλε βίαια τις εργατικές κινητοποιήσεις στο Νοβοτσερκάσκ. Πρώτος ο Σολτζενίτσιν αποκάλυψε την κρατική αποσιώπηση της αιματηρής καταστολής και μόλις μετά το 1992 έγιναν επίσημες έρευνες και οι Αρχές προέβησαν σε εκταφές, αποκατάσταση της αλήθειας και κανονικές κηδείες, αν και δεν βρέθηκαν ποτέ όλες οι σοροί των θυμάτων. Κινώντας ελάχιστα την κάμερα, ο Κοντσαλόφσκι επιθεωρεί τις διαδικασίες με σταθερά πλάνα και σοφό μοντάζ, κλιμακώνοντας την ανησυχία των κρατούντων απέναντι στα αιτήματα των εξεγερμένων.

 

Η ειρωνεία είναι σαφής: στην εμβληματική Απεργία του Αϊζενστάιν οι στασιαστές είναι οι τιμημένοι ήρωες, ενώ στην αντίστοιχη περίπτωση της ψυχροπολεμικής Σοβιετικής Ένωσης είναι μια θανάσιμη απειλή σε ένα σύστημα που αυτοσυγχαίρεται, σαν το παπαγάλισμα των στελεχών του κόμματος. Η Λιούντα είναι η αιχμή του δόρατος, η συγκινησιακή δύναμη, η ελπίδα και μαζί η μνήμη μιας εποχής όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το τραγικό ενδεχόμενο να χάσει την κόρη της, κατανοώντας με τον πιο σκληρό τρόπο το πραγματικό πρόβλημα. Την υποδύεται η εξαιρετική Γιούλια Βισότσκαγια, σύζυγος του Κοντσαλόφσκι.