ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Φρέντρικ Τζέιμσον
Τα Αρχεία Μπένγιαμιν

Πλέθρον
Μελετώντας τα Αρχεία Μπένγιαμιν στο ομώνυμο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, ο πανεπιστημιακός και θεωρητικός της λογοτεχνίας Φρέντρικ Τζέιμσον φωτίζει άγνωστες πτυχές των κειμένων του Βάλτερ Μπένγιαμιν και εξηγεί γιατί η σκέψη του παραμένει μοντέρνα, καίρια και γοητευτική, ειδικά σήμερα.

Βιρτζίνια Γουλφ
Μια συζήτηση περί τέχνης – Λεξιτεχνία

Περισπωμένη
Δυο σπάνια δοκίμια της Βιρτζίνια Γουλφ για τη λογοτεχνία και την τέχνη σε μια ενιαία έκδοση με τον τίτλο «Μια συζήτηση περί τέχνης και Λεξιτεχνία», που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Περισπωμένη, μας δίνουν την αφορμή να θυμηθούμε τον πάντοτε μοντέρνο και καίριο λόγο της.

Σκοτ Μπρους (επιμέλεια)
Το βιβλίο της Κόλασης

Αλεξάνδρεια
Από τον Άδη των αρχαίων Ελλήνων μέχρι το Γκουαντάναμο, περνώντας από τις διαδοχικές φάσεις του χριστιανισμού, η Κόλαση είναι η πιο πειστική κατασκευή της δυτικής παράδοσης. Ακόμη και στην εποχή του Ορθού Λόγου η δύναμη της Κόλασης δεν έχει καταλυθεί.

Χέιρτ Μακ
Μεγάλες προσδοκίες — Το όνειρο της Ευρώπης, 1999-2021

Μεταίχμιο
Μέσα από μαρτυρίες και ταξίδια σε τόπους με γεωπολιτική σημασία, ο Ολλανδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Χέιρτ Μακ παρουσιάζει τους Ευρωπαίους και την Ευρώπη στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Η ιστορία δουλεύει πάλι στο φουλ και η πραγματικότητα του ευρωπαϊκού κόσμου μοιάζει να ανατρέπεται.

Μορντεκάι Ρίχλερ
Ο κόσμος του Μπάρνεϋ

Πόλις
Ξαναδιαβάζοντας το μυθιστόρημα του Μορντεκάι Ρίχλερ, μιας από τις σημαντικότερες πένες του Καναδά.

Ντάνιελ Μέντελσον
Χαμένοι – Αναζητώντας έξι από έξι εκατομμύρια

Πατάκης
Η πολυετής αναζήτηση/έρευνα του Ντάνιελ Μέντελσον για έξι μέλη της οικογένειάς του που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Μπόλεχοφ της Ουκρανίας μεταξύ 1941-43. Μια συναρπαστική αφήγηση, σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση.

Τζωρτζ Στάινερ
H ιδέα της Ευρώπης

Δώμα
Ένα από τα τελευταία κείμενα που δημοσίευσε πριν από τον θάνατο του ο Τζορτζ Στάινερ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δώμα με τον τίτλο «Η Ιδέα της Ευρώπης». Σε αυτό ο κορυφαίος στοχαστής αναρωτιέται αν είναι ακόμα ζωντανό το όραμα της Ευρώπης και σε τι ακριβώς συνίστανται οι βασικές του αρχές.

Ζορζ Σιμενόν
Γράμμα στον δικαστή μου

Άγρα
Ο Σιμενόν ανατέμνει έναν φόνο σε ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του που έχει τη μορφή μιας μακρόσυρτης επιστολής.

Ουίλλιαμ Φώκνερ
Κόκκινα Φύλλα

Κίχλη
Ο Ουίλλιαμ Φώκνερ διηγείται μια ιστορία εκφυλισμού στον αμερικανικό Νότο, που μοιάζει με συμπυκνωμένο έπος.

Ρενέ Ζιράρ
René Girard - Η μιμητική επιθυμία στο Υπόγειο/Διάλογος με τον Κορνήλιο Καστοριάδη

Πλήθος
Ο νέος εκδοτικός οίκος Πλήθος εγκαινιάζει το πρόγραμμά του με το βιβλίο «René Girard - Η μιμητική επιθυμία στο Υπόγειο/Διάλογος με τον Κορνήλιο Καστοριάδη», αποκαλύπτοντας τη δυναμική που έχουν οι θεωρίες του Γάλλου στοχαστή όσον αφορά τη μιμητική λειτουργία της βίας σήμερα.